Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda s vyproštěním dvou osob, to byla sobota u obce Svatý Ján pod Skalou

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou RZA-VW, CAS20-Iveco a VEA-Škoda Yeti zasahovala 3. 3. 2012 v 10:01 hodin ve spolupráci se ZZS a Policií ČR u dopravní nehody v místní části Sedlec obce Svatý Ján pod Skalou.

Průzkumem po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu, kdy vozidlo Peugeot 406 bočně narazilo do stromu a po nárazu ve vozidle zůstala uvězněna dvoučlenná osádka s těžkými zraněními.

Hasiči pomocí hydraulických nůžek odstranili pravé přední dveře, vyprostili spolujezdkyni z vozidla pomocí SCOOP rámu, uložili ji do vakuové matrace a po dojezdu záchranné služby předali zraněnou osobu do její péče.

Současně zajistili místo nehody a provedli na vozidle protipožární opatření. Po příletu vrtulníku Policie ČR byla zraněná spolujezdkyně transportována k nemocničnímu ošetření leteckou záchrannou službou.

Při vyproštění řidiče hasiči již spolupracovali s lékařskou i zdravotnickou osádkou ÚSZS SČK z výjezdového stanoviště Beroun. Po zajištění zraněného řidiče lékařem bylo přistoupeno k jeho vyproštění – postupně bylo odstraněno přední sklo, odstřiženy A-sloupky a pomocí hydraulického rozpínacího nástroje s řetězy byl odtažen volant a palubní deska.

Následně byl řidič vyproštěn z vozidla a transportován do sanitního vozu. K vyproštění osádky byly použity obě dostupné sady hydraulických vyprošťovacích nářadí (jak z vozidla RZA tak z CAS20).

Vyproštění vozidla na pozemní komunikaci bylo hasiči provedeno v rámci likvidačních prací pomocí lanového navijáku z CAS20. Místo zásahu bylo po 1,5 hodině od zahájení zásahu předáno Policii ČR a jednotka se vrátila na základnu.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

Sdílet