Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili sedm hodin v noci v náročném beskydském terénu

Celkem 26 dobrovolných a profesionálních hasičů se zapojilo v noci ze soboty na neděli 4. 3. 2012 do sedmihodinového cvičení v náročném beskydském terénu v extrémních klimatických podmínkách. Toto instrukčně metodické zaměstnání (IMZ) bylo nazváno prozaicky „Hasičská Sedmička“.

Tématem cvičení, které uspořádala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci (okres Frýdek-Místek) pro kolegy z jednotek dobrovolných hasičů, které mají v této oblasti Beskyd zasahovat, byla záchrana pohřešovaných osob s pátráním v terénu.

Do cvičení se zapojily jednotky dobrovolných hasičů Jablunkov, Mosty u Jablunkova a Bukovec a na vlastní žádost i dva 2 členové JSDH z obce Písečná a jeden z obce Hnojník.

Průběh akce

Sobota 3. 3. 2012 od 21:00 do 23:45 hodin – teoretická příprava. Mj. příprava s technickými prostředky pro daný zásah, spojení u zásahu, práce s mapou, GPS souřadnicemi, buzolou. Horská služba seznámila hasiče se svou činností, technickými prostředky, pohybem v terénu s výskytem lavin a možnostmi sesuvu sněhu, vyhledáváním a záchrana lavinou zasypaných osob. Nezapomněla na první pomoc u podchlazení, omrzlin, zlomenin a jiných úrazů k danému tématu. Dále prezentace ze skutečných zásahů v Beskydech, jako zasypání lidí sněhem, laviny, porucha lanovky a následná evakuace osob, spolupráce s leteckou záchrannou službou a mnoho dalších zajímavých témat.

Neděle 4. 3. 2012 od 0:00 hodin – praktický výcvik. Jednotky SDH byly rozděleny do tří družstev. Plánovaná trasa se prodloužila z plánovaných 13 km až na 20 km z důvodu nepřístupnosti jednoho úseku z Hrčavy do Bukovce (sníh kolem dvou metrů, kde se všichni se začali propadat po krk). Na trase byla vytvořena tři stanoviště.

Stanoviště č. 1 – Gírová:

  • skalnatá oblast Čertí mlýny, 2 ztracené osoby, jedna s úrazem dolní končetiny, silné podchlazení, šok, ztráta orientace. Jednotky měly za úkol najít obě osoby. Zraněné osobě poskytli první pomoc. Příslušník HZS hasiče seznámil s lanovou technikou, všem ukázal, jak uplést z lana nosítka, nouzově se slanit pouze s lanem pomocí duflerova sedu apod. Cvičící hasiči si to následně vyzkoušeli a s minimální výbavou pro transport postupně spouštěli osobu v náročném skalnatém terénu při sněhové pokrývce kolem 1,5 metru sněhu asi 200 metrů k lesní cestě.

Stanoviště č. 2 – Komorovský grůň:

  • práce s mapou, určení souřadnic GPS, orientace v terénu.

Stanoviště č. 3 – oblast mezi Hrčavou a Bukovcem na hranicích s Polskem:

  • záchrana a transport osoby (80kg figurína) na vzdálenost 1 km. Jednotky pomocí transportní plachty transportovaly figurínu po náročném zledovatělém povrchu až pod sjezdovku v Bukovci.

Neděle 07:00 hodin – vyhodnocení cvičení. Akce svůj účel splnila. Jednotka HZS MSK Třinec připravila jednotky SDH k vyhledávání osob ve složitém terénu a v extremních podmínkách (mráz –10 stupňů Celsia, v oblasti Čertí mlýny 2 metry propadajícího sněhu), dále k záchraně osob v terénu s minimální výbavou (pomocí jednoho lana upletli hasiči nosítka, pomocí druhého zraněného spouštěli), práce s mapou, prověření fyzické zdatnosti při transportu figuríny, první pomoc při možných úrazech v dané situaci.

Poděkování patří podle organizátorů cvičení z třinecké stanice HZS MSK „Hexovi" z Horské služby Beskydy, který měl velice kvalitní a zajímavé školení, a to nejen pro dobrovolné, ale i profesionální hasiče, dále restauraci Taufer Mosty u Jablunkova (Petr Taufer) a baru Pod Kympou v Bukovci (Roman Bielesz) za týlové zabezpečení celé akce („oba jsou dobrovolní hasiči a skvělí kuchaři“) a všem zúčastněným, kteří v extrémních podmínkách, byť na kost zmrzlí, jevili velký zájem a ochotu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet