Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Crash Recovery System

Na jediném CD se skrývá program, který by se v budoucnu mohl stát zdatným pomocníkem hasičů a záchranářů při zásazích u dopravních nehod. Je jím software Crash Recovery System, vytvořený holandskou firmou Moditech .

Krátkou informaci jsme přinesli již v sekci Pyros, kde byl program představen českým distributorem firmou NORDSTAHL, která je výhradním zastoupením v ČR asi nejznámějšího výrobce vyprošťovacího nářadí a zařízení společnosti LUKAS, která systém dodává jako doplněk své nabídky.

Nyní, díky panu Vláčilovi z Nordstahlu, má naše redakce k dispozici trial verzi tohoto programu. Máme tak možnost vyzkoušet si, co vše dokáže a zda skutečně bude takovým pomocníkem, jak se na první pohled zdá. V tomto článku najdete základní informace, podrobněji CRS probereme v sekci Testy, až ho pořádně potrápíme.

Díky stále složitějším bezpečnostním systémům v automobilech je šance na přežití účastníků dopravních nehod stále vyšší. Současně ale tyto technologie značně ztěžují práci hasičů a záchranářů. Nebezpečí pro hasiče představují například neaktivované airbagy, generátory plynu pro ně nebo předpínače bezpečnostních pásů. Kromě těchto aktivních ochran se na autech najdou i další prvky jako například výztuhy z různých slitin, na které už běžné vyprošťovací zařízení neplatí a hasiči se do vozidla musejí dostávat jinou cestou. To vše značně prodlužuje dobu vyproštění zraněných, což se některým z nich může stát osudným.

Proto byl vytvořen systém CRS, který by měl hasičům potřebné informace dodat. V databázi, která dosud obsáhla přes 20 000 vozidel z celého světa, si velitel zásahu najde během krátké chvíle veškeré informace o havarovaném autě. V náhledu mu program ukáže umístění nebezpečných prvků, výztuh nebo autobaterie (například u mnoha vozidel jsou dvě), a u rizikových komponent i způsob jejich deaktivace. Tak může podstatně efektivněji řídit své muže při samotném vyprošťování. V mnoha zemích je již systém využíván k všeobecné spokojenosti hasičů a záchranářů. Výrazným plusem je i česká lokalizace programu.

V současné době bude asi prosazení tohoto užitečného nástroje dost těžké, hlavní překážkou asi budou finance, ale v budoucnu se pravděpodobně do výbavy hasičských jednotek dostane. V přenosném PC (např. notebook nebo tablet) bude moci velitel jednotky mít nejen software CRS, ale i další databáze, jako například nebezpečné látky, GPS a mnoho dalšího. Vše bude mít operativně při ruce bez nutnosti někdy zdlouhavé komunikace s operačním střediskem.

Tolik základní informace a podrobně se k systému CRS vrátíme za několik dní v sekci Testy. Zároveň bych Vás chtěl požádat, zda by jste se v komentářích mohli vyjádřit k užitečnosti a budoucnosti tohoto systému. Děkuji.

Prezentace CRS ve formátu pps (Microsoft PowerPoint) zpracovaná Ing. Martinem Žaitlíkem z HZS Olomouckého kraje.
Sdílet