Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po výbuchu plynu v Bystřici pod Hostýnem

Dne 5. 3. 2012 ve 21:45 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po výbuchu plynu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů víceúčelového a obytného domu došlo k úniku plynu a k jeho následnému výbuchu.

Osmašedesátiletá žena si v bytě vyměnila plynovou láhev na propan-butan, a přitom si nevšimla poškozeného těsnění. Plyn začal volně unikat v prostoru kuchyně a asi půlhodinu po výměně si žena chtěla ohřát jídlo. Při zapálení došlo k lokálnímu výbuchu. Výbuch plynu ženu zranil v obličeji a na horní polovině těla.

První pomoc jí poskytli rodinní příslušníci a známí z vedlejších bytů víceúčelového a obytného domu. Na pomoc byla přivolána zdravotnická záchranná služba i hasiči.

Hasiči a zdravotníci přijeli na místo zásahu současně, následováni hlídkou policie. Ženě byla poskytnuta další odborná lékařská pomoc a ošetření. Následně byla žena přepravena do nemocnice.

Hasiči se soustředili na měření nebezpečných koncentrací unikajícího plynu. Byt byl odvětrán a bylo zabráněno dalšímu úniku plynu z tlakové láhve na 10 kg propan-butanu. Výbuch byl pouze lokálního charakteru a nezpůsobil ani požár, ani žádné větší hmotné škody.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet