Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár suché trávy v lesním prostoru zasáhl 8 hektarů

Tři minuty před půl pátou odpoledně v úterý 6. 3. 2012 převzala linka tísňového volání Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje informaci o požáru suché trávy a stromků v lesním prostoru u obce Grygov na Olomoucku. Oznamovatel popsal situaci na místě s pohádkovým názvem v lese zvaném Království o hořících stromcích a trávě na rozloze zhruba 100m2.

Operační středisko hasičů na místo ihned vyslalo profesionální jednotku z centrální stanice v Olomouci a to s osádkami dvou cisternových vozidel. K posílení rovněž vyjely jednotky dobrovolných hasičů Velký Týnec a to rovněž osádky dvou vozidel a také místní hasiči z Grygova. Velmi těžce přístupným terénem se k místu události dostalo první vozidlo stanice Olomouc. Velitel po průzkumu změnil rozlohu hoření již na zhruba 8 hektarů a upřesnil pomocí radioprovozu místo pro další jednotky.

Postupným rozhrabáváním a dušením požáru lopaty několik hasičů zastavilo šíření v nejkritičtějším místě, kde hrozilo akutní rozšíření do menšího lesa. Následně za nasazení tzv. „ déčkových“ hadic hasiči prováděli postupné prolévání menších ohnisek a pokračovali v rozhrabávání doutnajících míst. Lokalizovat požár se hasičům podařilo v půl šesté navečer a další zhruba hodinu a půl hasiči pokračovali v celkové likvidaci požáru.

Co je příčinou vzniku požáru, rovněž i výše škody je v tuto chvíli v šetření.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet