Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třípodlažní chata začala hořet, zatímco v ní majitel spal

Dne 7. 3. 2012 v 00:20 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty ve Velkých Karlovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Velké Karlovice, Karolinka, Nový Hrozenkov a Podťaté. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

V době vzniku požáru spal majitel uvnitř. Požár ho vzbudil, a tak se stačil zachránit i přivolat na pomoc hasiče. Během dalších minut se požár rozhořel natolik, že jeho snaha o hašení byla zcela marná.

Do kopcovitého a zasněženého terénu Velkých Karlovic, nad údolím Jezerné, byl dojezd hasičských vozidel značně prodloužen. První cisterna hasičů z Karolinky tak na místo dorazila si dvacet minut po ohlášení požáru.

V neprůjezdném místě museli hasiči nakonec odstavit své zásahové vozy asi 300 metrů pod hořící chatou. Zbylý úsek museli hasiči prošlapat, a to místy až půlmetrovou vrstvou sněhu. Postupně bylo nataženo vodní vedení, které muselo překonat značné převýšení. V tuto dobu byla chata již zcela pohlcena požárem a část konstrukcí se propadla.

Záchrana chaty už nebyla možná a po dohodě s majitelem ji nechali hasiči pod dozorem vyhořet. Hasební práce byly směřovány na zabránění dalšího rozšíření požáru do okolí a uhašení hořících stromů v blízkosti požáru. Při události nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Majitel vypověděl, že v chatě spal, když ho vzbudil kouř. Seběhl do spodního patra a uviděl požár v okolí kamen. Zamrzlá voda mu nedovolila proti plamenům účinně zasáhnout a použití přírodního sněhu nebylo efektivní. Chatu proto opustil a přivolal pomoc.

Plameny postupně zničily celodřevěný třípodlažní objekt o rozměru asi 8 × 8 metrů a majiteli byla způsobena škoda za 800.000 Kč. Příčina vzniku požáru bude zjišťována v dopoledních hodinách.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet