Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár popelnice poškodil garáž a osobní vozidlo

Dne 6. 3. 2012 ve 20:23 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže u rodinného domu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka městských hasičů ze Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru kontejneru na odpad, osobního auta a části garáže.

Požár jako první zpozoroval soused, který informoval majitele a společně také proti plamenům zasáhli. Byly použity práškové přenosné hasicí přístroje a voda. Rychlý zásah byl natolik účinný, že rozvíjející se požár zvládli a postupně i uhasili ještě před příjezdem hasičů.

Hasiči byli na místě události do čtyř minut po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil, že požár byl již uhašen. Hasiči místo požáru překontrolovali a zajistili proti dalšímu případnému rozhoření. Pomocí termokamery byly prohledány konstrukční prvky poškozené garáže k případnému odhalení skrytých ohnisek. Požárem zasažené osobní auto bylo hasiči vytlačeno z garáže ven. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že požár vznikl úmyslným zapálením plastové nádoby na domovní odpad, odkud se plameny rozšířily na blízkou dřevěnou garáž a zaparkované vozidlo zn. Š Octavia.

Požárem způsobená škoda byla odhadnuta asi na 50.000 Kč. Rychlým zásahem občanů byl uchráněn další majetek asi za 1 mil. Kč.

Vyšetřovatel upozornil na četnost podobných požárů, kdy jsou nejdříve úmyslně zapáleny plastové kontejnery na odpad a následně dochází k rozšíření plamenů na majetek v okolí. Je na místě doporučit občanům, aby plastové sběrné nádoby na domovní odpad nenechávali v blízkosti chodníků a silnic trvale, ale vždy jen v době vývozu odpadu. Zároveň je vhodné je nenechávat na místech v těsné blízkosti domů a dalších objektů. Vhodná prevence může uchránit zbytečné a rozsáhlejší škody na majetku.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet