Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Páternoster pověsil důchodkyni za nohu, pomohli jí až hasiči

Devadesátiletou důchodkyni dnes krátce po desáté hodině dopoledne zachytil nezastavující výtah Páternoster. Způsobil ji vážná zranění dolních končetin.

V budově městského úřadu Prahy 1 vystoupila v prvním patře, poté si však uvědomila, že potřebuje vyjet výše. Už však nenastoupila do kabiny výtahu, ale do jeho meziprostoru.

Výtah ji zachytil za nohu a hlavou dolů ji vyzvedl do výšky. Obsluha výtahu jej zastavila dříve, než to mohl udělat bezpečnostní systém sám. Důchodkyni poté museli pomoci přivolaní hasiči a zdravotníci.

Páternoster – druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin, pracující na plynulém oběžném principu. Podle nových právních a technických předpisů patří obecně mezi zdvihací zařízení respektive zdvihadla.

V jedné výtahové šachtě jsou dvě řady kabin, z nichž se jedna pohybuje směrem nahoru a druhá dolů. Jednotlivé kabiny jsou umístěny těsně nad sebou. Tak mohou nepřetržitě odbavovat cestující, kteří mohou kdykoli nastoupit a kdykoli vystoupit v libovolném podlaží. Na konci směrové dráhy páternosteru je kolo, podél kterého je obtočen závěsný řetěz kabin. Kabina se tak ve sklepě či ve strojovně (v úvrati) posune do opačného dopravního směru. Kabina se tedy nepřeklopí, ale jen se horizontálně přesune. Páternostery jsou vybaveny čidly, která je zastaví v případě, že by pasažér uvízl mezi kabinou a vchodem.

Žena utrpěla otevřená zranění dolních končetin a byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. V současné době je dle našich informací mimo ohrožení života.

Sdílet