Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silnice zasypal čerstvý sníh, nejvíce lidé bourají na Královéhradecku a Pardubicku

Po nástupu jara mnohé řidiče opět zaskočila zima a návrat sněhu, situace dle počtu nehod je nejhorší na Pardubicku a Královéhradecku, havarují však řidiči i v ostatních částech republiky.

Ilustrační foto

Ve Stěžerech na Královéhradecku narazilo brzy ráno vozidlo do uzávěru plynu u rodinného domu. Profesionální hasiči z Hradce Králové ve spolupráci s PČR ohradili místo nehody a společně s povolaným technikem plynárenské pohotovostní služby zastavili únik plynu. Ke zranění osob nedošlo.


Hasiči od čtvrtečního rána vyjížděli v Pardubickém kraji k několika dopravním kolizím. Jednou z nich byla například nehoda čtyř vozidel na silnici u odbočky na obec Spojil směrem na Sezemice.

Hasiči zabezpečili místo nehody a odpojili akumulátory. Kolize se naštěstí obešla bez zranění. O kousek dál na silnici ze Sezemic na Staročensko havaroval osobní automobil.

Před osmou hodinou ranní hasiči z Holic likvidovali následky dvou vozidel u Býště. Z této nehody hasiči byli povoláni k další kolizi, která se stala nedaleko první nehody, směrem na Hradec Králové. Tady osobní automobil skončil v příkopu. Kolize se obešla bez zranění.

Na silnici nedaleko Vysokého Mýta, u Zámrsku, museli hasiči vyprostit z havarovaného automobilu zaklíněnou osobu a ihned předali ji záchranné službě. Hasiči nechali na místo povolat pracovníky správy a údržby silnic, aby namrzlou vozovku posypali.

Do Skutče vyjížděli v 8.07 hodin hasiči z Hlinska a dobrovolní hasiči ze Skutče. Došlo tady ke kolizi osobního vozidla, které skončilo na střeše. Zraněnou osobu si do péče převzala zdravotnická záchranná služba. Hasiči po vyšetření nehody přetočili automobil zpět na kola.

Hasiči ze Seče odstraňovali v půl deváté ráno následky nehody tří vozidel, která skončila v příkopu. O hodinu později vyjížděli hasiči ze Svitav do obce Pohledy k převrácené dodávce Fiat Ducato.

Dodávka byla plně naložena (1 tuna). K vyproštění dodávky bylo zapotřebí povolat jeřáb. V Mladkově směrem na Lichkov hasiči v 10.11 hodin odstraňovali následky kolize 2 vozidel.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


Jihočeský kraj a tři ranní nehody:

06:18 – Na silnici vedoucí z Týna nad Vltavou do obce Březnice se u obce Čenkov střetly dva osobní automobily.

Operační středisko HZS Jihočeského kraje k nehodě vyslalo profesionální jednotky ze dvou směrů, a to z Týna nad Vltavou a z Tábora. Jako první na místo přijeli týnští hasiči, jejichž velitel nahlásil, že při nehodě utrpěly zranění dvě osoby, ale není nutné jejich vyproštění.

Jednotky HZS provedly zabezpečení vozů proti požáru a kontrolu úniku provozních látek. Po dohodě s Policií ČR se obě jednotky před osmou hodinou vrátily na své základny.

07:25 – Další dopravní nehoda se stala u obce Horní Žďár na Jindřichohradecku. Zde havaroval autobus a osobní automobil.

V autobuse cestoval pouze řidič a jedna osoba, kteří vyvázli bez zranění. Vzhledem k poškození autobusu se však z něj nemohli dostat ven, vyprostili je zasahující profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec.

Havarovaný osobní automobil skončil mimo vozovku, zraněného řidiče si do své péče převzali zdravotníci ZZS. Silnice byla v místě nehody nejprve zcela uzavřena, v 7:44 hodin byl zprovozněn jeden jízdní pruh.

Velitel zásahu si na místo vyžádal pracovníky SÚS pro posyp namrzlé vozovky.

07:39 – Následky třetí ranní nehody likvidovaly jednotka SDH obce Suchdol nad Lužnicí a profesionální jednotka ze stanice Třeboň u obce Majdalena.

Zde ve směru od Třeboně havaroval osobní automobil, ve kterém zůstal zaklíněn řidič. Zasahující hasiči jej vyprostili za použití hydraulického vyprošťovacího zařízení.

Byl okamžitě převezen sanitkou do nemocnice. Poté třeboňští profesionálové místo nehody opustili, suchdolská jednotka provedla zajištění havarovaného vozu proti požáru a úniku provozních látek. Hasiči na místě kromě zdravotníků ZZS spolupracovali s Policí ČR.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Sdílet