Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení v Ústí n/Orlicí

25. května, krátce po třinácté hodině byl na HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí ohlášen požár kanceláří v 9 patře, v budově RIETER. Na místo byla vyslána jednotka z CPS Ústí nad Orlicí s technikou CAS 24 Tatra Terrno.

Tak začalo taktické cvičení VĚŽÁK 2006. Po příjezdu na místo zásahu velitel zásahu zjistil že hlášení bylo pravdivé a hoří v jedné z kanceláří v devátém podlaží, a požár se začal šířit na další prostory, kde zůstali uvězněni lidé. Velitel zásahu požádal o vyslání dalších posilových jednotek a nařídil evakuaci celé budovy a vypnutí elektrické energie. Na místo se dostavila další technika, CAS 32 Tatra, AŽ 30 a VVP 27 ze stanice Ústí nad Orlicí. Byl vyhlášen poplach 2 stupně a na místo se podle poplachového plánu dostavují další jednotky: CAS 32 HZSP České dráhy Česká Třebová, SDH Česká Třebová s CAS 24 L 101, SDH Ústí nad Orlicí s CAS 24 L 101, SDH obce Černovír s CAS a SDH Dolní Dobrouč s CAS. O pomoc při ošetřování zraněných osob byl požádán ČČK. Přijíždí ZZS, která provádí ošetření a transport zraněných do nemocnice. Policie ČR provedla uzavření ulice, a v průběhu zásahu na místě řídila dopravu. Byli zřízeny dva bojové úseky na likvidaci požáru. Požár se začal šířit dále do 10 patra. Na místo byla povolána lezecká skupina z Ústí nad Orlicí, která provedla výstup na střechu budovy, odkud byli evakuováni dva zranění pomocí lanovky a slanění ze střechy budovy. Dobrovolní hasiči pomocí nosítek evakuovali další zraněné po schodišti. Všichni postižení jsou předáni na stanovišti ČČK do péče záchranné služby.

VZ zažádal o vyslání vrtulníku LS Policie ČR, který se na místo dostavil kolem 13.45 a s jeho pomocí je provedena evakuace dalších dvou těžce zraněných ze střechy budovy. Ti jsou předáni do péče ZZS Ústí nad Orlicí, která je odváží na další ošetření do nemocnice.

Po necelé hodině je celá budova evakuována a ,,požár“ je zlikvidován.

Při závěrečném nástupu všech zasahujících jednotek bylo cvičení zhodnoceno. Podle předběžné zprávy bylo hodnoceno kladně a prověřilo, že HZS je schopen provést evakuaci a hasební zásah v nejvyšší budově v Ústí nad Orlicí.

Text Václav Hakl (redakčně upraveno)

A jako perlička videozáznam z cvičení pořízený místní televizní společností OIK TV. Video si můžete stáhnout zde (formát WMV (5 MB)
Sdílet