Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opilý muž se topil v ledové řece, přivolaní hasiči zjistili, že jde o cvičení

Dne 8. 3. 2012 byla vyhlášena dvě prověřovací cvičení pro jednotky profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan a z Kroměříže.

Námětem tradičních „ledových“ cvičení byla záchrana osoby z ledové plochy, a to za použití dostupných záchranářských prostředků i pomůcek. Tato cvičení jsou speciálně organizována v době oblev, kdy síla ledu je menší a reálně tak záchranáře dostává do situace blížící se skutečnosti. Nejvíce osob propadlých pod ledem není v období silných mrazů, ale právě na začátku nebo konci bruslařské sezóny.

Hasiči o cvičení dopředu nevěděli a velitel stanice vždy sledoval jejich reakci, dojezdový čas, postup záchrany osoby z vody a celkový čas zásahu. V případě Morkovic-Slížan se do akce zapojila také jednotka dobrovolných hasičů, která vyjíždí ve společném výjezdu s naší jednotkou.

Dopolední cvičení v Morkovicích-Slížanech simulovalo záchranu muže probořeného v ledu místního rybníka. Pomocí žebříku se jeden z hasičů dostal k muži ve vodě a bleskově ho dostal ven. Kolegové podchlazeného muže od díry v ledu přitáhli na břeh navázaným lanem. Na břehu mu byla poskytnuta nezbytná pomoc a ošetření. Od vyhlášení poplachu do záchrany muže uplynulo třináct a půl minuty. Velitel stanice hasiče pochválil.

Odpolední cvičení u Kroměříže bylo v podobném scénáři. Hasiči znovu dopředu o cvičení nevěděli a ověřovala se skutečná reakce na ohlášenou mimořádnou událost. I zde šlo o bleskovou záchranu muže z ledové vody. Figurant tentokráte přidal do scénáře opilost a agresivitu při záchraně. I tak se hasičům podařilo muže dostat na břeh v pořádku. Od vyhlášení poplachu do ukončení záchranné akce to naši hasiči zvládli znovu velmi rychle. Hodinky velitele stanice se zastavili těsně po desáté minutě. I zde si hasiči zasloužili pochvalu.

Rychlá reakce na podobné události je základem úspěchu. Zúročují se tak zkušenosti z předcházejících cvičení a výcviků, které jsou plánovány každoročně a na všech stanicích profesionálních hasičů ve Zlínském kraji.

Novinkou v letošním roce je komplexní výcvik naplánovaný pro jednotky dobrovolných hasičů, který se uskutečnil před pár měsíci. Na výcvik jsme svolali všechny jednotky dobrovolných hasičů ležící na řece Moravě, a to napříč okresy Kroměříž, Zlín i Uherské Hradiště.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet