Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Video od posledních návštěvníků: Slovenský hrad Krásna Hôrka hořel od vypalované trávy

VIDEO OD NÁVŠTĚVNÍKŮ: Na Slovensku v sobotu 10. března 2012 odpoledne plameny zachvátily hrad Krásna Hôrka. Dle portálu Sme.sk zasahovalo na místě minimálně deset hasičských vozidel, plameny krotili hasiči z Rožňavy, Dobšinej, Moldavy nad Bodvou a jedno vozidlo z hasičské stanice v Šaci.


Hrad začal horieť od požiaru porastu pod hradom. Naši dobrovoľní hasiči zasahovali ako prví. Niekoľko minút po tom, ako sa plamene dostali k hradu, oheň preskočil na strechu a po chvíli bol celý hrad v plameňoch,“ sdělil portálu TVNoviny.sk velitel dobrovolných hasičů Krásnohorského Podhradia Jozef Vozár.

Podle informací reportérky TV JOJ Martiny Molčanovej pod hradem měly trávu vypalovat romské děti.

Na místo zamířila i armáda a dobrovolníci, povolán byl také vrtulník s bambivakem. Vyhlášen byl mimořádný stav, kromě hašení plamenů byly síly a prostředky používány na záchranu vzácných sbírek, některé z nich se podařilo zachránit.

Požár hrad zachvátil v okamžiku, kdy se měnily skupiny návštěvníků, nikdo by tak neměl být zraněn, střešní trámy se propadly do hradu.

Jak po požáru a jeho hašení budou vypadat historické sbírky, umístěné na hradě, prozatím nelze jednoznačně říci. Je ale pravděpodobné, že velká část vybavení bude zničena.

U likvidace požáru je přítomen také slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic.


2005: Hrad Pernštejn v plamenech, přes 20 jednotek krotilo oheň


Krásna Hôrka je hrad ze 14. století, který se nachází nad slovenskou obcí Krásnohorské Podhradie nedaleko Rožňavy. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1333.

Hrad je od roku 1961 slovenskou národní kulturní památkou. Vlastnily ho tři významné rody: Mariássyovci, Bebekovci a Andrássyovci.

Wikipedia.org – Krásna Hôrka

Sdílet