Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva mrtví při požáru chaty. Vyšetřovatelé čekají na výsledky pitvy a laboratoří

Vyšetřování požáru chaty, při němž zemřeli dva lidé, probíhalo na místě do pozdních odpoledních hodin. Vyšetřovatelé Policie ČR a HZS prováděli postupné detailní ohledávání požářiště, vyklízení objektu a prověřování předběžně stanovených vyšetřovacích ver­zí.

K požáru zahradní chatky do obce Statenice – Černý Vůl byli vysláni Středočeští hasiči v neděli 11. 3. 2012 v 05:51 hodin.

Po ohlášení události vyslalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje na místo události profesionální jednotku ze stanice Roztoky. Velitel zásahu ještě cestou na místo události povolal další jednotky z důvodu viditelného silného dýmu a později plamenů z ohlášeného místa. Na místo byly proto vyslány posilové jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Roztoky a Libčice nad Vltavou.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že zahradní chatka o rozměrech 4,5 × 3 m je v plném rozsahu zasažena požárem. Jednotka ihned zahájila hasební zásah 2 útočnými proudy C. Po prvotním hasebním zásahu a zmírnění sálavého tepla bylo zjištěno, že základní konstrukcí chatky je stavební buňka, nad kterou je nadestavena sedlová střecha, tvořící půdní prostor nad buňkou. Hasiči provedli rozebrání střešní konstrukce a vyklizení půdního prostoru z důvodu nebezpečí destrukce stropu objektu.

Po lokalizaci požáru a částečném oddýmení vnitřního prostoru nalezli hasiči uvnitř objektu dvě ohořelá lidská těla. Hasební zásah byl z tohoto důvodu přerušen a nadále bylo postupováno v součinnosti s kriminální policií. Hasiči prováděli pouze nejnutnější ochlazování hořících částí. Na místo byl povolán soudní lékař a specializovaný pes.

Po ohledání a zadokumentování bylo provedeno odvezení těl a hasiči náledně provedli konečné dohašení požáru a nejnutnější rozebírací práce.

Vyšetřování probíhalo na místě do pozdních odpoledních hodin, přičemž vyšetřovatelé Policie ČR a HZS prováděli postupné detailní ohledávání požářiště, vyklízení objektu a prověřování předběžně stanovených vyšetřovacích ver­zí.

Škoda, vzniklá požárem, byla předběžně odhadnuta na 100.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření, vyšetřovatelé jsou vázáni výsledky nařízené soudní pitvy a dalších zkoumání odborných pracovišť.

Foto: kpt. Bc. Tomáš Nocar, mjr. Bc. Libor Pospíšil

mjr. Bc. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel po­žárů

Sdílet