Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči města Wolfsburg ctí symbol vlka

Od minulého roku začali profesionální hasiči německého města Wolfsburg obnovovat polepy zásahových vozidel. Dominantním prvkem nového, jednotného polepu je vlk, který dal městu jméno – německy Wolf = vlk).

Foto: Heiner Lahmann – www.BOS-Fahrzeuge.info

Podoba polepu vznikla v hlavách samotných wolfsburgských hasičů ve spolupráci s firmou Design 112, která se zabývá grafickým zpracováním vozidel záchranných složek, čtenáři serveru POŽÁRY.cz jí znají např. z článku o velitelské „Dacii Duster“ od dvou německých sborů.

Nový polep, jehož základ je tvořen reflexní bílou barvou, doplněnou o červenou v odstínu RAL 3026 působí velmi dynamicky, účelně a také hezky.

Berufsfeuerwehr Wolfsburg (HZS) bude mít všechny nově pořízené automobily včetně sanitních, protože ve městě zajišťují záchrannou službu hasiči. Prvním nově polepeným vozem byl osobni automobil Volkswagen Polo, který byl uveden do služby v roce 2011.

Automobil, který je pod německým označením Kommandowagen (KdoW, český ekvivalent je velitelský automobil, VEA) používán pro různé služební jízdy, především je využíván oddělením prevence.


Hasiči obdrželi v roce 2011 také dvě nové cisterny, které jako první „velké“ automobily byly opatřeny novým polepem. Jedná se o CAS na podvozku Mercedes-Benz Atego 1629 AF s nástavbou firmy Ziegler. Německý název vozidel je Hilfeleistungslöschfah­rzeug HLF 20/16, český název by byl CAS 20.

Novy polep se v mezičase objevil i na prvním vozidle ZZS, kterou ve městě Wolfsburg zajišťuje mimo jiné taky HZS. První vůz RZP v tomto polepu je VW Crafter 35 2.5 TDI, rok výroby je 2011. Výrobcem jeho skříňové nástavby a vestavby je firma System Strobel.

Vice fotek těchto vozidel naleznete na stránkách BOS-Fahrzeuge.info pod následujícími odkazy:


Město Wolfsburg má zhruba 120.00 obyvatel a patří do spolkové země Dolní Sasko. HZS města zaměstnává cca. 170 hasičů, podporuje je asi 730 dobrovolných hasičů. Město je známé hlavně jako sídlo firmy Volkswagen AG.


Text: Lars Kocherscheid – www.BOS-Fahrzeuge.info
Foto: Heiner Lahmann – www.BOS-Fahrzeuge.info
Noční foto: Design 112 – www.design112.de

Sdílet