Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Říčany 2012 ukázalo novinku, roztažení zavodněného proudu

Pátého května letošního roku se na Masarykově náměstí v Říčanech uskutečnil nultý ročník TFA, náročné soutěže pro hasiče, v níž musí ukázat své všestranné dovednosti. Ve článku je i videoreportáž.

Na start se postavilo několik desítek profesionálních i dobrovolných hasičů nejen ze Středočeského kraje, kteří trať absolvovali s aktivním dýchacím přístrojem, ale i bez něho.

POŽÁRY.cz hodnotí:
Nultý zkušební ročník připravili SDH Říčany dobře. Dvojité překonání bariéry vykompenzovalo chybějící schody. Zajímavostí bylo roztažení zavodněného proudu

Závodníci nejprve museli roztáhnout béčkové hadice na vzdálenost větší než padesát metrů, následně další hadici smotali a přenesli do předem připravené přepravky.

Přeskočení dvoumetrové bariéry bylo pro stále zničenější hasiče velkým oříškem, ti kdo ji překonali se ale dostali k disciplíně další – přesunu dvou kanystrů naplněných vodou.

Druhé překonání bariéry zastavilo několik dalších hasičů na cestě do cíle, ti kdo si s ní i nyní poradili, doběhli k hammerboxu, který se snažili zničit stovkou úderů. Popadli sedmdesátikilovou figurínu a odvlekli ji do vzdálenosti dvaceti metrů. Posledním úkolem bylo roztažení zavodněného proudu.


Soutěž pořádala JSDH Říčany ve spolupráci s městem Říčany. S nápadem pořádat v Říčanech soutěž v TFA přišel člen JSDH Říčany Jakub Kratochvíl, který se již několik let účastní těchto soutěží v blízkém i vzdálenějším okolí. Letos si k soutěžení přibral úkol nelehký a to, zorganizování soutěže zcela nové. To se mu nakonec povedlo na výbornou. O jedinou komplikaci se postaralo počasí, když průběžně zahánělo diváky schovávat se před deštěm do přistaveného návěsu.

Začátek soutěže byl ve 14:00 hodin a konala se v samém centru Říčan – na Masarykově náměstí. Celkově se jí zúčastnilo 24 závodníků a jedna závodnice. Celou soutěž moderoval Aleš Matoušek a pro diváky byl připraven doprovodný program, které v sobě zahrnoval vystoupení tanečního studia TESS a ukázku vyprošťování z havarovaného vozidla, kterou předvedli příslušníci HZS SčK PS Říčany. Nutno podotknout, že se jí nepodařilo dokončit, neboť těsně před jejím závěrem byla jednotka povolána k výjezdu ke skutečné DN. Pro nejmenší diváky byl k dispozici i dětský hasičský koutek.

Závodilo se dvou kategoriích:

  • kategorie A s nasazenou maskou a aktivním DP
  • kategorie B DP jako zátěž

Trať v sobě zahrnovala 8 úkolů: roztažení dvou B proudů na vzdálenost 55m , smotání jedné B hadice, 100 úderů do hammerboxu, překonání 2 m bariéry, přenosení dvou kanystrů na vzdálenost 25 m, opětovné překonání 2 m bariéry, přemístění 70kg figuríny na vzdálenost 20m , natažení zavodněného vedení B na vzdálenost 20m. Účastníci obou kategorií na sobě měli kompletní zásahový oblek, zásahové boty, rukavice a přilbu.

V kategorii A vypadalo umístění na bedně následovně:

  1. místo: Stanislav Kalvoda, HZS JmK -PS Brno – Lidická 2:56:59 min.
  2. místo: Michal Strnad HZS SčK Stará Boleslav 3:07:59 min.
  3. místo:Marek Fiala HZS Sčk , Kralupy nad Vltavou 3:08:59 min.

Vítěz této kategorie, Stanislav Kalvoda který byl rovněž nejvzdálenějším účastníkem, před soutěží řekl pořadatelům, že letos běhá soutěže v disciplínách TFA poprvé a zatím to jen tak zkouší. Nezbývá, proto, než se těšit na Standovi výkony po " zapracování".

V kategorii B bylo pořadí první tří následující :

  1. místo Tomáš Hrstka SDH Všestary 3:18:28 min.
  2. místo Josef Brabec SDH Turkovice 3:20:59 min.
  3. místo Vratislav Hruška SDH Mrač 3:41:16 min.

    Výsledková listina je ke stažení v příloze článku.

Všichni závodníci obdrželi tašku s drobnými dárky od sponzorů, první tři vítězové obou kategorií medaile a první tři vítězové kategorie A poháry.

TFA Říčany byla první soutěží v rámci nově vzniklé Středočeské ligy v TFA . Liga pokračuje příští sobotu tj.12.5 soutěží TFA CUP Mrač a vyvrcholí 2.6. soutěží Dobrovolný železný hasič Senohraby. Informace o Středočeské lize v TFA a jednotlivých soutěžích naleznete na www.tfaliga.oshpv.cz .

Nezbývá než všem poděkovat, závodníkům za předvedené výkony, divákům za perfektní povzbuzování, pořadatelům za organizaci soutěže a hlavně všem sponzorům bez jichž podpory by se soutěž nemohla uskutečnit.

Příští rok se budeme na všechny opět těšit.

Bc. Filip Šilar, jednatel SDH Říčany

Foto. Michal Hylas a Petr Svoboda

Sdílet
Přiložené soubory
výsledková listina.xls zobrazit online XLS 27 kB