Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana papouška Žako byla úspěšná, po několika pokusech ho hasiči chytili a předali majiteli

Prvotní informaci o uletěném papouškovi, který se usídlil na stromě v obci Drozdov přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje už v neděli 11. března 2012 v 18:33 hodin. Vzhledem k tomu, že papoušek se nacházel v nepřístupném terénu a venku už byla tma, domluvil se velitel zásahu s majitelkou, s ohledem na papouškův život, že se hasiči vrátí na místo zásahu druhý den ráno.

V pondělí 12. března 2012 jednotka profesionálních hasičů ze Zábřehu vyjela v 7:17 hodin zpět do Drozdova. Po příjezdu na místo zásahu průzkumem hasiči zjistili, že se jedná o papouška Žako ve výšce asi 35 metru nad zemí v koruně stromu.

Po dohodě velitele zásahu s majitelem papouška hasiči použili proud C na skropení papouška. Po jeho polití se papoušek zvedl a přeletěl na jiný strom asi o 500 metrů dále. Hasiči k dalšímu stromu přistavili techniku a znovu papouška pokropili C proudem vody. Tímto proudem vody se podařilo papouška srazit ze stromu k zemi a tam byl hasiči odchycen a předán majitelce. Poté se jednotka vrátila zpět na základnu.

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet