Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení simulovalo únik propan-butanu

Čtyři desítky hasičů, policistů a zdravotníků se zapojily do středečního dopoledního cvičení v areálu odštěpného závodu firmy Primaplyn v Horní Suché na Karvinsku. Šlo o simulaci úniku propan-butanu při jeho přečerpávání z železniční cisterny na stáčišti, jeho výbuch a požár, likvidaci události a v první řadě o záchranu dvou popálených zaměstnanců.

Šlo o simulaci úniku propan-butanu při jeho přečerpávání z železniční cisterny na stáčišti, jeho výbuch a požár, likvidaci události a v první řadě o záchranu dvou popálených zaměstnanců. Havárii oznámil pomocí linky tísňového volaní 150 na operační středisko hasičů v Karviné vrátný areálu kolem 8:30 hodin a v areálu roztočili zaměstnanci ruční sirénu. Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Havířova a Karviné, přivolány byly také dvě dobrovolné hasičské jednotky z Havířova a Horní Suché. Z areálu byly evakuovány tři desítky zaměstnanců Primaplynu a několika dalších externích firem.

Propan-butan unikal z trhliny o průměru jednoho centimetru ve stáčecí hadici, a to jak v plynné, tak i kapalné formě. Jeho únikem a mechanickým třením došlo k výbuchu a následnému požáru. Popáleni byli oba pracovníci na stáčišti. První z nich byl zraněn vážně a hasiči ho ihned odnesli mimo areál k čekající sanitce. Druhému muži se podařilo přečerpávání zastavit, ale kvůli šoku se pohyboval dál po areálu. Zasahující hasiči ho museli chytit a odvést do bezpečí.

Další hasiči začali likvidovat požár na stáčírně a po jeho uhašení cisternu ochlazovali vodou. Rovněž likvidovali požár trávy, po níž by se mohl oheň rozšířit až k obřím zásobníkům na propan-butan. Ty mezitím začala zkrápět voda z trubek, kterými jsou stabilní zásobníky trvale osazeny.

Mezitím policisté obsadili a uzavřeli všechny příjezdové cesty a na přilehlých komunikacích řídili dopravu. Z varovného rozhlasového zařízení v jednom policejním vozidle a v jednom vozidle dobrovolných hasičů se pravidelně ozývalo upozornění pro obyvatele přilehlých domů na únik propan-butanu i s dodatkem, že jde pouze o cvičení. Hasiči monitorovali v areálu koncentraci plynu, měřili teplotu cisterny pomocí termokamery a starali se o kyvadlovou přepravu vody.

Zhruba po hodině byl cvičný zásah ukončen. Prověřil především součinnost jednotek z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s dobrovolnými hasičskými jednotkami a také zapojení dalších složek Integrovaného záchranného systému (IZS), tedy Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby. Vyčlenění příslušníci HZS MSK mj. kontrolovali dojezdové časy jednotlivých vozidel na místo havárie.

Středeční cvičení bylo třetím prověřováním vnějšího havarijního plánu (HP). První se konalo loni v říjnu v areálu ostravské firmy Energetika Vítkovice, druhé letos v dubnu ve firmě BorsodChem MCHZ rovněž v Ostravě. Opakovat se mají každé tři roky. Procvičování dalších vnějších HP velkých firem v kraji bude pokračovat v létě a na podzim. Celkem bylo v kraji zpracováno devět vnějších HP.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Další fotografie z cvičení od Jana Dvořáka z JSDH Havířov- Město najdete zde.
Sdílet