Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sošku svatého Floriána obdržel arcibiskup Duka z rukou ředitelů HZS

Včera dne 15. března 2012 se v Arcibiskupském paláci v Praze na Hradčanech sešel arcibiskup Dominik Duka s bývalým generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslavem Štěpánem a současným ředitelem plk. Ing. Drahoslavem Rybou.

Důvody k setkání byly hned dva. Generál Štěpán představil Jeho Eminenci svého nástupce ve funkci – nového generálního ředitele Rybu.

Oba pak poblahopřáli Jeho Eminenci ke jmenování kardinálem a jménem HZS ČR mu předali dárek, ručně vyrobenou křišťálovou sošku svatého Floriána, jejímž autorem je sklář Jiří Pačinek z Lindavy.

V rámci setkání se zaměřili na projednání spolupráce katolické Charity s HZS ČR při zapojování do akcí souvisejících s řešením následků mimořádných událostí, jako jsou povodně a další.

Obě strany se shodly se na tom, že by bylo vhodné aktualizovat smlouvu, která je pro tyto případy uzavřená mezi HZS ČR a Biskupskou konferencí.

V rámci rozhovoru se pan kardinál zajímal o aktuální situaci v HZS ČR a vyjádřil přesvědčení, že se sboru podaří udržet stávající podobu, aby mohl i nadále plnit v plném rozsahu své poslání, zejména pomáhat potřebným v nouzi.

Na závěr popřál celému sboru i jednotlivým hasičům hodně úspěchů, ale i štěstí při vykonávání jejich sice náročného, ale prospěšného povolání.

Zástupci Hasičského záchranného sboru poděkovali panu kardinálovi za podporu a zájem o práci hasičů a popřáli mu mnoho úspěchů v jeho nové funkci.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Sdílet