Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Na hradě Loket hasiči cvičili záchranu turistů z podzemí

Záchranu osob z podzemní bašty hradu Loket na Sokolovsku si vyzkoušeli v pátek dopoledne hasiči ze stanice Sokolov a Karlovy Vary a dobrovolní hasiči z Lokte a Horního Slavkova. Všechny figuranty se podařilo vytáhnout, lezci pak zraněné spustili na lanech z hradeb do údolí k řece Ohři.

Podle námětu cvičení zjistila průvodkyně na loketském hradě, že po výpadku elektřiny a osvětlení v podzemí hradu se tři turisté nevrátili. Loketský hrad sloužil jako vězení a podzemní bašta ve skále pod hradem je plná malých kobek, schody ke kobkám jsou příkré a úzké.

Na pomoc se záchranou turistů si tak průvodkyně zavolala hasiče. Ti po průzkumu celého podzemí všechny tři figuranty v nejspodnějším patře bašty našli, jejich zranění byla ale taková, že hasiči museli pro záchranu volit speciální vybavení.

Nešlo figuranty pouze podepřít a vyvést ven, všechny museli fixovat do záchranných nosítek a vynést po schodech na nádvoří. Na závěr si lezci ze stanice Karlovy Vary vyzkoušeli traverz z hradeb hradu do údolí k řece Ohři a na nosítkách spustit zraněného figuranta.

Podle ředitele hradu Loket Václava Lojína je každé cvičení přínosem, plně je podporuje a je rád, že záchranáři jsou připraveni na všechny situace, které na hradě mohou nastat.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania)
  • HZS Karlovy Vary (VEA Toyota)
  • JSDH Loket (CAS 8 A31, DA 12 A31)
  • JSDH Horní Slavkov (CAS 20 T815)

Foto: Hynek Milota a Jiří Kot

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet