Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Indonésie a Malajsie, i tam lze na výletě potkat hasiče

„Téměř celý únor jsme s partou kamarádů cestovali po několika státech jihovýchodní Asie“ začíná vyprávění Lukáš Vejvar a dodává: „Shodou náhod jsme také navštívili i místní hasičskou stanici nebo potkali hasiče jen tak na ulici.“

Indonésie, ostrov Bali – rozhraní hlavního města Denpasar a Kota

První týden v únoru jsme poznávali exotický ostrov Bali v Indonésii, cestou na motorkách jsme potkali místní hasiče, kteří se zrovna vraceli z požáru rodinného domu v hlavním městě Denpasaru.

Usměvaví a kamarádští kolegové – kteří se hned chtěli fotit – doplňovali vodu od hydrantu, ten se nacházel u jedné z místních silničních komunikací.

Okamžitě nás zvali na místní centrální stanici, ale vzhledem k tomu, že nás tlačil čas, nebylo možné tuto návštěvu uskutečnit a tak jsme se museli spokojit s rychlým hovorem a focením uprostřed rušné ulice mezi Kotou a Denpasarem.

Každý v těchto zemích se vám snaží cokoliv nabídnout levněji, ať už je to jídlo nebo oblečení. Dokonce i my jsme dostali od jednoho z hasičů vizitku s jeho soukromou půjčovnou motorek.

Snažil se nám neustále popsat cestu k jeho domovu, že nám udělá cenu, když si půjčíme jeho motorky. A tak jsem si hned udělal obrázek s tím, že i hasiči v Indonésii mají tzv. „vedlejšky“.

Bohužel více informací jsem nevytěžil, kluci vzápětí odjeli zpět na stanici, kde je čekal oběd pod názvem „chicken with rice“.

Pokud by se vám přihodilo jakékoliv zranění, nehoda či požár mimo civilizaci (mám na mysli město), dočkali byste se pomoci až po několika hodinách, protože záchranné složky jsou pouze v těchto větších městech.

Oficiální webové stránky hasičů na Bali
http://penanggulanganbencana.denpasarkota.go.id


Zaujaly vás cesty po světových hasičích? Pak by vás mohl zajímat náš dlouhodobý seriál, ve kterém Jakub Morávek představuje stanice z celého světa.

SERIÁL: Jakub Morávek představuje světové hasiče


Malajsie, ostrov Langkawi – město Pelangonkan

Druhá návštěva nás čekala druhý týden během měsíčního výletu po Asii v Malajsii na ostrově Langkawi. Na motorkách jsme navštívili hasičskou stanici ve městě Pelangonkan.

Opět přátelští kolegové nás přivítali s úsměvem. Vzhledem k jejich špatné znalosti angličtiny jsme nenačerpali mnoho informací. Osm příslušníků v uniformách ne nepodobných vojenským na této menší stanici slouží celkem po osmi hodinách, tedy tři směny během 24 hodin.

Když jsem na naše malajské kolegy vyklopil informaci, že v České republice sloužíme 24 hodin, tak na mě nevěřícně koukali.

Tato pobočná stanice drží dva výjezdy. První výjezd klasická cisterna Mercedes Benz Atego pro posádku šesti hasičů se základní výbavou casky a dostatečným hasivem pro prvotní zásah vodou a pěnou.

O druhém výjezdu lze říci, že se jedná o rychlý zásahovým automobil Ford, terénní podvozek umožňuje výjezdu do místních hor.

Samozřejmě mezi další nezbytně nutnou záchranářskou techniku patří motorové čluny a dopravní automobily pro přepravu osob. Několik kilometrů odsud se nachází centrální stanice, kde slouží 15 příslušníků, zde je ke shlédnutí výšková technika apod.

Když jsem zamířil na otázku, jaké jsou platy hasičů v Malajsii, tak jsem dostal odpověď s tím, že mají přísný zákaz o platech mluvit.

Po téměř dvaceti minutách klábosení byli nakonec šťastní, že už nemusí řešit angličtinu a my jsme pokračovali dál v cestách po exotickém ostrově.

Lukáš Vejvar

Sdílet