Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cyklistu po střetu s autem dvacet minut oživovali, přiletěl pro něj vrtulník

Opavští záchranáři museli v pátek 16. března 2012 večer vyjíždět k vážné dopravní nehodě. Po půl osmé byl na tísňovou linku záchranné služby nahlášen střet cyklisty s automobilem a těžkým zraněním muže.

Nehoda se odehrála na silnici spojující Opavu s Krnovem, a to při výjezdu z města. Na místo události byla vyslána posádka randez-vous s lékařem a skupina rychlé lékařské pomoci. Na pomoc vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy.

Zasahující lékař po svém příjezdu zjistil, že starší muž nejeví žádné známky života. Posádka záchranné služby proto ihned zahájila resuscitaci, a to za pomocí přístrojové techniky a léků, s cílem obnovit činnost pacientova srdce.

To se po dvacetiminutovém úsilí podařilo. Muž však utrpěl mnohočetná vážná zranění v oblasti dolních končetin, hrudníku a hlavy.

Za pomocí hasičů z opavské stanice, kteří reflektory zásahových vozidel osvítili vozovku a označili tak místo vhodné a bezpečné pro přistání, dosedl na silnici vrtulník leteckých záchranářů.

Jeho posádka pacienta následně přepravila na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Zdravotní stav muže byl v době předání kritický.

PhDr. Lukáš Humpl
mluvčí USZS MSK

Sdílet