Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při svařování osobního auta došlo k rozsáhlému požáru garáže

Dne 17. 3. 2012 v 21:40 hod. byli hasiči informováni o požáru v obci Loučka na Vsetínsku. Majitel prováděl v garáži opravu vozidla zn. Š Favorit, na kterém svářecí soupravou repasoval spodní část.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí a Bystřice pod Hostýnem se dvěma zásahovými vozy, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Kunovic, Loučky a Podhradní Lhoty.

Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dílny, garáže a opravovaného osobního auta.

Při práci se svářečkou došlo k prohoření podlahy a k zapálení textilií. Při svařování byl pod vozidlem, když zaznamenal kouř a následně i požár. Zachránil se útěkem a při opouštění dílny stačil ještě vytáhnout svářecí soupravu i tlakové láhve s plyny.

Požár se velmi rychle rozšířil z opravovaného auta na garáž a počáteční snaha o hašení byla marná. Na pomoc byli přivoláni hasiči.

Jako první na místo dorazila jednotka dobrovolníků z Kunovic, následována profesionály z Valašského Meziříčí a dalšími jednotkami. Postupně bylo rozvinuto vodní vedení a byl zahájen hasební útok. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí nebo na nedaleké domy.

Samostatně stojící garáž s přístavkem byla požárem značně poškozena. Plameny se hasičům podařilo lokalizovat poměrně rychle, ale celková likvidace požáru zabrala asi dvě hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel vypověděl příběh o opravě vozidla a o práci s plamenem plynového hořáku.

Požár zničil garáž s dílnou, opravované vozidlo a uskladněné věci.

Způsobené škody byly odhadnuty na 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při práci se svařovací soupravou.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet