Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Očekávané obavy hasičů se naplnily, zasahovali u desítek požárů v přírodě

Dne 17. 3. 2012 vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na desítky hlášených případů požárů v přírodním prostředí. Ve větrném počasí se nejčastěji jednalo o rozšíření požáru po pálení suché trávy nebo klestu.

V průběhu celého týdne jsme přijímali hlášení o požárech suché trávy nebo hrabanky v lesích. S blížícím se víkendem jsme veřejnost varovali a očekávali jsme četné výjezdy spojené s každoroční nedbalostí u jarního pálení biologického odpadu. Naše předpovědi byly zcela naplněny.

Během soboty bylo hlášeno více než čtyřicet neuhlídaných pálení a dalších požárů v přírodní prostředí celého Zlínského kraje. Nejvíce zásahů zaznamenali hasiči na Uherskohradišťsku. V některých případech muselo vyjet více zásahových vozů a některé zasažené plochy dosahovaly plošně i stovek metrů. Při požárech docházelo k ohrožení chat, domů a dalšího majetku. V jednom případě se pálení rozšířilo na parkoviště a poškodilo osobní automobil.

Kromě uvedených událostí jezdí hasiči také k případům, kdy není pachatel odhalen a často se jedná o požáry podél silnic. Zde se domníváme, že příčinou mohou být odhozené nedopalky cigaret motoristů, cyklistů nebo chodců. V dalších případech se jedná o nedbalostní jednání při neuhlídání ohnišť a jejich rozšíření vlivem větru.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet