Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pestrý víkend berounských hasičů

Uplynulý víkend v hasebním obvodu berounských hasičů byl ve znamení celkem jednadvaceti událostí. Stejně jako ve většině okresech České republiky, tak i na Berounsku se hlavně hasila hořící tráva.

Hasiči zasahovali celkem u patnácti požárů. Ve dvou případech se jednalo o hořící osobní automobily, jednou hořel kontejner a zbytek požárů padá na konto suché trávy zapálené většinou z neopatrnosti lidí při „jarních úklidech“ zahrádek. Při jednom z požárů trávy museli hasiči poskytnout předlékařskou pomoc ženě, která se nadýchala zplodin hoření. Zraněnou ošetřila přivolaná posádka zdravotní záchranné služby (ZZS).

Dále berounští hasiči řešili jednu dopravní nehodu, dvakrát vyjížděli na planý poplach, pomáhali ZZS s transportem zraněné osoby do sanitky a také vytahovali jednu utonulou osobu z Litavky.

V souvislosti s prvními prosluněnými dny byl i na Berounsku zaznamenán prudký nárůst požáru trav a křovin. Většina těchto požárů vzniká v obcích, kde lidé stále ještě „po staru“ uklízejí zahrádky a příkopy pálením suché trávy a jiného odpadu. I letos hasiči upozorňují na možné riziko rozšíření ohně mimo „pracovní plochu“ travního paliče, například na zaparkované vozidla nebo obydlí. Důrazně také varujeme občany před zákonem zakázaným plošným vypalováním porostů, které se již nejednou v minulosti změnilo v kouřovou past pro samotného paliče a byly již zaznamenány i případy udušení se kouřem. Při náhlé změně směru a intenzity větru totiž není snadné rychle zareagovat a pálení uhasit.

por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

Sdílet