Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry trávy tvořily polovinu víkendových událostí

Teplé a slunečné počasí vydatně zaměstnalo během víkendu hasiče v kraji. V pětadvaceti případech vyjížděli k požárům suché trávy či lesního porostu, v jenom případě byl vyhlášen dokonce druhý stupeň požárního poplachu a zvažovalo se povolání i vrtulníku.

Požáry suché trávy tvořily polovinu všech víkendových událostí v Karlovarském kraji. Nejvíce výjezdů k hořící trávě mají za sebou hasiči na Chebsku. Zde také hasiči likvidovali co do rozsahu zatím největší letošní travní požár. U obce Poustka zasahovalo v pátek odpoledne sedm jednotek hasičů, byl vyhlášený druhý stupeň požárního poplachu a zvažovalo se dokonce povolání vrtulníku s hasicím vakem. Plameny nakonec dostali hasiči na místě pod kontrolu i bez letecké podpory. Požáry trávy či lesních porostů jsou často komplikované dopravou k nim. Nepřístupné terény brání dojezdu hasičských cisteren až na místo a často je tak nutné použít až stovky metrů hadic.

Požáry jsou zatím všechny bez škody. Tím, že se ale téměř vždy vlivem větru rychle šíří, mohou být velmi nebezpečné, zvláště pokud jsou v blízkosti hořící louky například obytné domy. Ve většině případů je příčinou těchto požárů nedbalost při pálení odpadu nebo například hra dětí se zápalkami. Z celkového počtu 25 požárů trávy jich jedenáct bylo na Chebsku, devět na Karlovarsku a pět na Sokolovsku. Na likvidaci požárů se podílelo 18 jednotek a celkem 160 hasičů.

Vypalování porostů je podle zákona o požární ochraně striktně zakázáno. V případě porušení tohoto zákazu hrozí dle zákona fyzické osobě pokuta až ve výši 25 tisíc korun. V případě, že například zahrádkáři chtějí po zimě spálit nahromaděný odpad, musí si zabezpečit dostatek prostředků, aby se jejich ohniště nerozšířilo. V opačném případě se opět vystavují hrozbě pokuty.

V případě, že pálení odpadu se rozšíří i na okolí porost nebo v případě, že kdokoliv spatří požár suché trávy i na malé prostoru, je nutné, aby vše okamžitě nahlásil hasičům na tísňovou linku 150 nebo 112. I malý požár se může rychle rozšířit na velkou plochu a způsobit velké škody.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet