Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči včas vytáhli dvě děti probořené pod ledem

Dne 20. 3. 2012 v 11:19 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně tří malých dětí z ledové vody rybníka ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že tři malé děti se dostaly na tenký led, který se probořil.

Školní třída třeťáků byla s pedagožkou na výletě po naučné stezce, která vede také kolem rybníka. Několik dětí se rozhodlo vstoupit na velmi tenký led částečně zamrzlé vodní plochy. Učitelka jim v tom nedokázala zabránit.

Asi dvacet metrů od břehu se led probořil a děti skončily ve vodě. Učitelka okamžitě volala o pomoc na tísňové lince 112, kde popsala událost s akutním zásahem. Sama na oslabený led nemohla vstoupit.

Volná vodní plocha se nachází asi 100 metrů od stanice profesionálních hasičů. Dojezd jednotky tak byl otázkou pouhé minuty. V těchto případech přímého ohrožení osob v ledové vodě je rozhodující každá minuta.

Před našim příjezdem se podařilo jednomu z dětí dostat se po ledě ke břehu. Další dvě děti byly stále v otvoru probořeného ledu. Bylo nutné rychle jednat. Nebyl čas na přípravu člunu nebo složitějších technických pomůcek. Velitel zásahu rozhodl o použití tzv. házecího lana. Na něm bylo postupně vytaženo jedno a následně i druhé dítě.

Podchlazené děti byly předány do péče dvou posádek zdravotnické záchranné služby, které přijely do několika minut. Z dětí bylo sundáno mokré oblečení a byly umístěny do sanitních vozů. Tam jim byla poskytnuta další péče a ošetření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet