Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhlenatý ohrozil dvě velmi malé děti, hasiči evakuovali

Dne 20. 3. 2012 ve 20:29 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po možném úniku plynu v Tečovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku nebezpečného oxidu uhelnatého ze závěsného plynového kotle v jednom z bytů domu.

Hasiči byli o pomoc požádáni zdravotníky, kteří na své tísňové lince přijali hlášení. Matka mladé rodiny požádala pomoc poté, co její dvě malé děti omdlely. Zdravotníci byli také na místě jako první a začali poskytovat první pomoc i vyšetření.

Po příjezdu hasičů byl vydán pokyn k měření koncentrací nebezpečných látek. Detekční přístroj naměřil zvýšenou koncentraci životu nebezpečného oxidu uhelnatého. Velitel nechal z bytu okamžitě evakuovat čtyři osoby, tedy mladou rodinu i oba velmi malé chlapce. Po opuštění bytu byl celý prostor postupně odvětrán.

Další kontrolní měření ukázalo, že jiné prostory v obytném domě nebyly zasaženy, a proto nebyl vydán příkaz k další evakuaci osob. Zdravotníci se s dětmi přesunuli do sanitního vozu a následně byli oba malí pacienti odvezeni do nemocnice, a to v doprovodu matky.

Otec zůstal na místě a hasiče informoval, že dnes byl v domě servisní technik plynových zařízení, který prošel byty v domě. Hasiči postupně navštívili i další domácnosti, kde preventivně měřili koncentrace nebezpečných látek. V žádném z navštívených bytů nebyl problém zjištěn. Muži bylo doporučeno, aby přenocoval na jiném místě, a aby znovu povolal odbornou technickou pomoc na prohlídku závěsného plynového kotle v bytě.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet