Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od popelnice chytla celá budova

K likvidaci požáru popelnice s následným zahořením do vzrostlého stromu v obci Dub nad Moravou místní části Bolelouc vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru na základě informace převzaté na lince tísňového volání v úterý 20. 3. 2012 krátce před jednadvacátou jednotku centrální stanice Olomouc a také místní dobrovolné hasiče.

Majitelka po tom co z okna uviděla neznámé velké světlo ze zahrady záhy zjistila, že ji v pod přístřešku hoří popelnice a požár se rozšiřuje do vzrostlého smrku. Okamžitě vytočila linku stopadesát a přivolala na pomoc hasiče. Požár během chvíle nabral na intenzitě a plameny se dostaly i do střešní konstrukce přízemní hospodářské budovy.

Již z dálky viditelné plameny a hustý kouř se zdál přijíždějícím jednotkám odlišný od původní informace o požáru odpadu. Po provedeném průzkumu a zjištění o zahoření na celé ploše objektu velitel zásahu povolal další síly a prostředky. Dostatečnou zásobu hasiči v tu chvíli zajistili z nedalekého hydrantu. Operační středisko k pomoci vyslalo další profesionální jednotku požární stanice Prostějov a dobrovolné hasiče z Tovačova. Plameny zcela zasáhly budovu o rozměrech zhruba 10 × 3 m, hasičům se je podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvaceti minutách a následně pokračovali v dohašování menších ohnisek a rozebírání ohořelé střešní konstrukce.

Požár zcela narušil i okolní stěny a bylo nutné z důvodu bezpečnosti část budovy strhnout. Hasiči rovněž provedli kontrolu termokamerou u sousedního rodinného domku. Žár byl natolik intenzivní, že došlo k popraskání plastových oken.Pro dohled zde zhruba další dvě hodiny zůstává místní jednotka. Co stojí za příčinou požáru je již hasičům jasné, majitelka před vznikem požáru vynesla popel z kotle do popelnice. Vzhledem k velkému množství uskladněné zahradní techniky a dalšího materiálu se škoda vyšplhala do výše 300 tisíc korun.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet