Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řešili složitou záchrannou situaci v tradiční městské zástavbě, naštěstí jen cvičně

Dne 20. 3. 2012 v dopoledních hodinách bylo vyhlášeno speciální prověřovací cvičení pro profesionální hasiče ve Zlíně.

Utajené cvičení bylo připraveno v jedné z úzkých uliček tradiční zástavby ve Zlíně, kde byl připraven scénář záchrany osob z osobního automobilu zavaleného mohutným stromem. Školitelé tentokrát simulovali situaci běžnou při živelních pohromách, ale s důrazem také na záchranu ohrožených osob.

Hasiči o cvičení dopředu nevěděli a vyjížděli k vyproštění osob po dopravní nehodě. Ze stanice profesionálních hasičů vyjelo jedno zásahové vozidlo, které k místu události dorazilo do dvou minut. Teprve na místě hasiči zjistili, že se jedná o prověřovací cvičení. Tým odborníků na školení a výcvik, včetně velitele stanice, čekal na jejich reakci a postup záchranných prací.

Velitel zásahu nejdříve velel k záchraně osob a ke zjištění jejich zdravotního stavu. Vrak vozidla i spadlý strom byl zároveň zajištěn proti dalšímu posunu a proti případnému ohrožení samotných záchranářů. Ve voze cestovaly dvě osoby, kterým byla poskytnuta nezbytná první pomoc a byli jim nasazeny krční límce. Zbrocená karoserie pod mohutným stromem nedovolovala vytažení osob běžným způsobem a bylo nutné je začít vyprošťovat.

Nejdříve byly odstraněny větve kolem bočních částí osobního auta a byl vytvořen bezpečný prostor pro vyprošťování osob. Bylo připraveno speciální hydraulické zařízení a postupně byly odstřiženy překážky ve vozidlo a zadní sedadla. Přes zadní dveře nakonec hasiči na páteřní desce vytáhli obě figuríny. Mimo vozidlo jim byla poskytnuta další předlékařská pomoc a byla přiložena kyslíková maska.

Od příjezdu jednotky do vyproštění obou osob z vozidla trvalo hasičům asi půl hodiny, což bylo vzhledem ke ztíženým podmínkám vyhodnoceno jako dobrý čas. Poté následovalo odstranění samotného stromu a vraku vozidla z komunikace.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet