Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zpozorovala sousedka, která informovala majitele

Dne 22. 3. 2012 ve 13:25 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Zlobice na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Zlobice a Kroměříž. V rámci mezikrajské pomoci na místo vyjela také jednotka profesionálních hasičů z Kojetína (OLK). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlejšímu požáru v kuchyni novostavby rodinného domu.

Požár zpozorovala sousedka, která si všimla kouře vycházejícího z domu a z prostoru pod střechou. Ihned volala majitelům na mobilní telefon a informovala je. Po jejich příjezdu majitel dům otevřel, ale vyvalil se hustý kouř a jejich zásah proti plamenům nebyl možný. Na místo vyjeli hasiči.

Po příjezdu pronikli hasiči v dýchacích přístrojích do domu a požár byl postupně lokalizován během dvaceti minut zásahu. Další hodinu trvalo postupné dohašování skrytých ohnisek a celková likvidace požáru. Během zásahu museli hasiči rozebrat část stropních konstrukcí, kam se požár rozšířil. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitelé vypověděli příběh o urychleném návratu domů po ohlášeném podezření na požár. Plameny zasáhly prostor kuchyně, kuchyňské linky a vybavení. Část domu byla zasažena kouřem z požáru.

Vyšetřování ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitelky, která ponechala po vaření na plotně hořlavé materiály a varnou desku nevypla. Po odchodu došlo k jejich vznícení a k požáru, který se dále rozšířil. Plameny způsobily majitelům škodu odhadem za 950.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet