Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve středu proběhlo na Plzeňsku cvičení složek IZS, figuranta našli

V rámci trvalé spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému proběhlo ve středu u Poběžovic na Plzeňsku plánované cvičení na téma pátrací akce na záchranu pohřešovaných osob.

Cvičení začalo v 16:30 hodin, kdy policisté obvodního oddělení Poběžovice přijali oznámení o pohřešování dvou osob, otce s dítětem, v prostoru obecního lesa u Poběžovic.

Po vyhodnocení oznámení a situace na místě zásahu byla zahájena vlastní pátrací akce, do které se zapojily síly Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, sboru dobrovolných hasičů a Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje pobočka Domažlice v počtu 20 policistů, 33 příslušníků hasičského záchranného sboru, 30 hasičů sborů dobrovolných hasičů z Poběžovicka a 3 zdravotníci.

Byl zřízen štáb velitele zásahu, který byl materiálně zabezpečen ze strany policie i hasičů. Účastníci cvičení byli seznámeni se situací. Vytvořili rojnici v síle 70 osob a délce 250 metrů.

V rojnici byly použity tři GPS vysílače, ve štábu velitele zásahu byl nepřetržitě monitorován pohyb a tvar rojnice a v případě nutnosti byl korigován.

Současně propátrávali místy hustě zalesněný a členitý prostor psovodi, kteří měli rovněž GPS vysílače, se dvěma služebními psy.

V 17:50 hodin nalezl služební pes batoh pohřešované osoby a psovod zahájil se služebním psem práci na stopě. V 18:35 hodin oznámil psovod nález části oděvu služebním psem u důlního díla v prostoru lomu Zámělíč.

Na místo bylo velitelem cvičení vysláno lezecké družstvo hasičského záchranného sboru a vozidlo rychlé lékařské pomoci s lékařkou.

Po provedeném průzkumu štoly hasiči zde v 19:05 hodin nalezli pohřešovanou dospělou osobu se zraněním. Figurant byl vyproštěn hasiči z lezeckého družstva, na místě ošetřen lékařkou a předán k převozu do nemocnice.

V 19:10 hodin nalezla mobilní hlídka poběžovických policistů v obci Poběžovice pohřešované dítě (figurant) a předala je matce. Konec součinnostního cvičení byl vyhlášen v 19:30 hodin po splnění všech úkolů, to znamená nalezením pohřešovaných osob.

Cvičení prokázalo schopnost spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu a ukázalo připravenost na vysoké úrovni, ačkoliv situace byla ztížena přechodem z denních podmínek na noční.

por. Mgr. Dagmar Brožová, PČR

Sdílet