Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost lidí způsobila požár lesa u Bučovic, hasil i vrtulník

Deset jednotek hasičů s pomocí vrtulníku s hasícím vakem dnes odpoledne bojovalo s rozsáhlým požárem lesa u Bučovic na Vyškovsku. 

Požár v lese u obce Kloboučky nedaleko Bučovic byl hasičům ohlášen ve 13.49 hodin. Průzkum na místě ukázal, že v blízkosti cesty k dětskému táboru hořela lesní hrabanka a keře a oheň se v suchém porostu ve členitém, kopcovitém terénu rychle šířil. Krajské operační a informační středisko proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Bučovicích, Slavkově a Vyškově, a dobrovolné jednotky z Bučovic, Ždánic, Nesovic, Lovčic, Brankovic, Archlebova a Slavkova. Nepřístupný terén znemožnil nasazení vodních proudů z cisteren a hasiči s plameny mohli bojovat jen pomocí ženijní techniky, hořící místa udusávali lopatkami a kropili vodou ze džberových stříkaček. K zásahu byl proto povolán také vrtulník Policie ČR s hasícím bambi vakem.

Požár, který se postupně rozšířil až na devět hektarů lesa, se hasičům podařilo ve 14.23 hodin dostat pod kontrolu. V dohašování skrytých ohnisek hoření a doutnajících pařezů ale 56 hasičů pokračovalo až do večerních hodin. Osádka policejního vrtulníku Bell 412 se závěsným vakem plným vody a hasiči na palubě k hašení prohořívajícího lesního porostu vzlétla dvaačtyřicetkrát. K plnění hasícího bambi vaku s kapacitou zhruba 850 litrů a doplňování vody do džberových stříkaček hasiči zřídili čerpací stanoviště u nedalekého jezírka.

Požár v listnatém lesním porostu zasáhl hlavně listí, hrabanku a pařezy, do korun a kořenů stromů neprohořel. V části lesa ale shořelo půl hektaru mladého, čtyřletého dubového porostu. Způsobenou škodu pracovník Lesů ČR zatím vyčíslil na 80 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Protože oheň vypukl v rekreační oblasti u lesní cesty, požár s velkou pravděpodobností způsobil zřejmě odhozený nedopalek cigarety nebo jiná nedbalost lidí při zacházení s otevřeným ohněm.

Přestože jihomoravský hejtman vyhlásil období sucha s opatřeními, která přísně zakazují rozdělávání ohně, kouření a další obdobné činnosti v přírodě, od čtvrtečního vyhlášení uvedeného stavu hasiči v kraji do pátečního večera vyjížděli už ke 24 požárům trávy, polních a lesních porostů. Kromě požárů, způsobených neopatrným spalováním trávy a listí na zahrádkách, hasiči likvidovali také řadu požárů zaviněných nedovoleným vypalováním porostů. Plošné vypalování suché trávy a dalších porostů přitom zákon nepovoluje a za porušení zákazu hrozí pokuta až do 25 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet