Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Bruntálsku se nezastavili

Od úterního do středečního večera zasahovali hasiči z okresu Bruntál celkem u devíti událostí, které tvořily dopravní nehody, požáry, odstranění nebezpečných stavů a otevření uzavřených prostorů, ze kterých vybíráme ty nejvážnější.

Ještě ve čtvrtek, 22.března hasiči stále dohašovali požár v obci Křišťanovice, kde začal v úterý večer hořet velkokapacitní seník. Škoda vzniklá požárem byla předběžně stanovena na 1,8 miliónu korun. Příčina vzniku požáru šetří na místě události vyšetřovatel hasičů a technici Policie ČR.

Před vznikem požáru v Křišťanovicích byl hlášen požár bytu v Malé Morávce, kde nebylo zcela zřejmé, zda se uvnitř nenachází zraněný dospívající chlapec. Krajské operační středisko hasičů na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů ze stanice Bruntál a Rýmařov, dobrovolné z Malé Morávky a Dolní Moravice. První jednotka ze stanice Rýmařov zjistila, že chlapec je v bezpečí, avšak je nadýchaný kouřem a popálený. Po ošetření zdravotnickou záchrannou službou byl odvezen do nemocnice. Vlivem jeho neopatrné manipulace s kanystrem naplněným těkavou látkou, došlo k požáru, který se částečně přenesl i na chlapce. Naštěstí chlapec věděl, jak se v situaci, která nastala, má zachovat! Správně si vzpomněl na rady a ukázky instruktorů z řad hasičů, kteří vyučují hasičskou prevenci na základních školách pod názvem „HASÍK“. I s pomocí souseda se naštěstí plameny nerozšířily dále do prostorů bytové jednotky. Škoda dle sdělení otce chlapce nevznikla žádná.

Pří neopatrném pálení klestí a zahradního odpadu hasiči vyjížděli k několika událostem, které se naštěstí obešly bez újmy na zdraví a majetku. Celkem zasahovali u pěti takových událostí. Při zjištění pachatele pálení byla vyšetřovatelem požárů udělena sankce za nedbalost v přestupkovém řízení. 21. března krátce po 13:00 hod. byla nahlášena železniční dopravní nehoda v Krnově. Na železničním přejezdu se střetl rychlík s osobním vozidlem. Na místo neštěstí byli vysláni hasiči ze stanice Krnov a dobrovolní hasiči z Krnova. Průzkumem bylo zjištěno, že rychlík převážel okolo 70 osob, z lokomotivy vytékají provozní kapaliny a vozidlo se nacházelo před přejezdem s poškozenou přední částí. Hasiči zajistili místo události, zasypali sorbentem uniklé kapaliny, postarali se o cestující, které uklidnili, a místo události předali hasičům Českých drah z Ostravy. Trať mezi Krnovem a Opavou musela být na pár hodin uzavřena, dráhy zřídily náhradní autobusovou dopravu.

O půl druhé museli hasiči zasahovat opět v Krnově. Jednalo se o akutní otevření uzavřených prostorů – bytu. Pracovnice pečovatelské služby hlásila na tísňovou linku hasičů, že pán, o kterého se stará, neotvírá a měla podezření na jeho úraz, popř. bezvědomí. Hasiči museli za asistence policie do bytu násilně vniknout. Zjistili však, že pán pouze hodně tvrdě usnul a je v pořádku.

Text: Ing. Antonín Ušela – oddělení prevence
Foto: Bc. Aleš Vojáček – oddělení prevence, hasiči ze stanice Krnov
Jazyková korektura: Ing. Jiří Čech

 http://www.izs-br.cz/

Sdílet