Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desítky požárů trávy nedají pokoj hasičům v Olomouckém kraji, za víkend jich zlikvidovali pětadvacet

K desítkám událostí spojených s likvidací požárů hořící trávy vyjíždějí jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. V průběhu uplynulého víkendu tak celkově vyjely ke pětadvaceti událostem. Ve většině případů se jednalo o zahoření suché trávy, klestí či menších stromků různě v celém Olomouckém kraji.

Během dnešního odpoledne likvidovali hasiči u obce Přestavlky na Olomoucku požár trávy s následným rozšířením do lesní školky. Plameny poškodily malé jehličnaté stromy. K likvidaci společně s profesionální jednotkou stanice Olomouc vyjeli i dobrovolní hasiči Tršice, Doloplazy a Velký Týnec. Hasiči požár během chvíle lokalizovali a následně další hodinu prováděli dohašovací práce. Škoda na stromcích se vyšplhala do výše padesáti tisíc korun.

V sobotu krátce po půl šesté večerní vyjely jednotky na samý okraj naší republiky. Na Česko Polském pomezí u obce Velké Kinetice likvidovaly dvě větší ohniska, rovněž hořící trávy. I přes to že se požár částečně rozšířil již na Polské území naše jednotky nevyžadovaly zahraniční asistenci a požár likvidovaly po necelé hodině. Na Jesenicku o tomto víkendu vyjely profesionální i dobrovolné jednotky celkově dvakrát.

Šumperští hasiči zasahovali pouze v jednom případě, tedy když nebudeme počítat sobotní ranní požár střechy rodinného domku v obci Kopřivná. O devět případů, tedy celkově deset událostí řešily jednotky na Přerovsku. Zde například ve dvou případech se zahoření přiblížilo i k železniční trati. Naštěstí samotné likvidace požáru nebyly složité a provoz na železnici nemusel být přerušen, preventivně ve spolupráci s dráhou projíždějící vlaky svou jízdu v těchto místech zpomalily.

O polovinu méně událostí spojených s hořící trávou než Přerovské jednotky likvidovali hasiči na Prostějovsku. Ve všech případech se jednalo o požáry menšího charakteru a beze škod. Stejný počet rovněž celkově řešili hasiči v Olomouckém okrese.

Nejvíce nebezpečný zásah se zprvu vykresloval u obce Křelov Břuchotín. Po přijetí informace o hořících zhruba dvou tisících metrech trávy a menších stromků k tomu rychle rozšiřujícím se hoření v těsné blízkosti chatek ihned vyjelo několik jednotek. Po provedeném průzkumu se naštěstí jednalo o poznání menší úsek a hasiči provedli pouze dohašení. Ke škodě rovněž nedošlo.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet