Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velký požár stodoly v Heřmanovicích, škoda je půl milionu

V noci z pondělí na úterý dne 26. 3. 2012 přijala tísňová linka policie hlášení z obce Heřmanovice o požáru větší stodoly, který by mohl ohrozit nedalekou dřevostavbu.

Policie ČR vyslala na místo oznámení mobilní hlídku policie z Města Albrechtic a předala informaci operačnímu středisku hasičů, které na místo události vyslalo ihned hasičské jednotky ze stanice Krnov, dobrovolné hasiče z Vrbna pod Pradědem, Jindřichova a Zlatých Hor. První na místo události se dostavila jednotka z Vrbna pod Pradědem, která zjistila, že stodola je celá zachvácena plameny.

Uvnitř celodřevěná stodoly o rozměrech 10×25 metrů se nacházely uskladněné balíky sena. Hasičům komplikoval zásah sloup a vedení elektrického napětí, které se nacházelo ve venkovním prostoru, ale v těsné blízkosti zasažené stodoly. Velitel zásahu si povolal na pomoc elektrikáře, aby odpojili elektrický sloup od proudu. Vlivem intenzivního žáru se požár přenesl na další balíky sena, které byly umístěny před samotnou stodolou. Po příjezdu dalších jednotek hasičů byl po dohodě s majitelem objektu povolán na místo speciální nakladač, aby ze zasaženého prostoru odstranil venkovní balíky sena. Nakladač malý stoh (cca 30 balíků) postupně odstranil a jedna skupina hasičů tyto balíky intenzivně prolévala.

Další skupiny hasičů se zaměřili na hašení uvnitř stodoly, kde ovšem hrozil pád její střešní konstrukce. Naštěstí se tak nestalo a po necelé hodině od nahlášení dostali hasiči plameny pod kontrolu. Do ranních hodin zůstala na místě události jedna cisterna s vrbenskou osádkou, která měla za úkol hlídat požářiště před opětovným vzplanutím. Majitel zcela zničené stodoly předběžně odhadl škodu na 500 000,– Kč.

Rychlým a profesionálním zásahem se hasičům podařilo uchránit objekty nacházející se v blízkosti stodoly, které mohli vlivem odlétávajících částí vzplanout. Při události se naštěstí nikdo nezranil, ale vyšetřovatelé z řad hasičů a Policie ČR museli pracovat i s verzí, že ve stodole se mohou nacházet osoby, které různě po obci přespávají. Naštěstí je hlídka policie našla a tato verze se mohla vyloučit. Příčina vzniku požáru je v šetření specialistů z řad hasičů a policie.

Text a foto: Ing. Antonín Ušela – oddělení prevence HZS MSK ÚO Bruntál

Sdílet