Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zrepasovaná CAS 32 T815 JSDH Žďárná

Dne 23. 3. 2012 v dopoledních hodinách si převzala po třech měsících čekání zásahová jednotka SDH Žďárná repasovanou cisternu CAS 32 T815 z dílen firmy Komet Pečky s.r.o.

Koncem roku 2011 byla po výběrovém řízení zadána repase zmíněné firmě a v lednu jim bylo vozidlo odvezeno. Tatra byla vyrobena v roce 1992 a zakoupena jednotkou podnikových hasičů Milo Olomouc. Naše obec ji zakoupila od této firmy v roce 2001.

Vybavení vozu

Vybavení vozu bylo uzpůsobeno potřebám JSDH Žďárná. V pravé přední skříni je uložena na výsuvném platu elektrocentrála Heron 5,5 kW spolu s příslušenstvím elektr. stožáry, prodlužovacími kabely a halogeny, držáky na tři dýchácí přistroje náhradní láhve a dva ochranné obleky OL2, vše uloženo také na výsuvném platu.

V pravé zadní skříni se nacházejí dva hasicí přístroje, kalové elektrické čerpadlo, hadice C a B a jiné potřebné armatury.

U skříně čerpadla najdeme mimo jiné dva kusy plnících hadic, nadzemní hydrantový nástavec a klíč k nadzemnímu i k podzemnímu hydrantu. Levá zadní skříň je vybavena podobně jako pravá zadní skříň hadicemi a všemi potřebnými prostředky pro zásah s vodou jako jsou proudnice, přiměšovač, rozdělovač a jiné armatury.

V levé přední skříni jsou uloženy dvě řetězové motorové pily s příslušenstvím, plovoucí čerpadlo Honda, čtyři přepravky, ve kterých je uložen potřebný materiál pro zásah na olejové havárie, sorbenty, sorbční podložky a hady, další obsahuje zásahy na vodě brodící kalhoty a pláštěnky, další je přizpůsobena na zásahy likvidace obtížného hmyzu. Poslední přepravka je vybavena sadou nářadí, lany, opasky a jinými potřebnými věcmi na technické zásahy.

Na pochozí střeše nástavby se nachází bedna s ženijním nářadím, prostor pro přejezdové můstky, výsuvná lafetová proudnice, nastavovací žebřík, dva 40 l barely – jeden se sorbentem a druhý prázdný a dva 20 l kanistry s pěnidlem. Za levou přední skříní byla ještě zhotovena speciální skříň, která bude sloužit jen pro zdravotní materiál.

Při této repasi byla provedena výměna vodní nádrže, generální oprava čerpadla, nové oplechování a olakování jak nástavby, tak i kabiny. Tato akce byla provedena díky dotaci od Jihomoravského kraje a také díky obecnímu zastupitelstvu, které tuto akci podpořilo a schválilo dalších 30 % finančních prostředků této dotace z obecního rozpočtu.

Velké díky celé firmě Komet Pečky v čele s Milošem Zedníkem za skvělou práci, výborné, slušné a vždy vstřícné jednání. Všem ji můžeme jen doporučit.

Luděk Parák, starosta SDH Žďárná – http://sdh.zdarna.eu/

Sdílet