Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Olomoucku hasiči likvidují desátý požár za čtyři hodiny, většinou tráva, ale i stříkací box strojíren

Úterní odpoledne je ve znamení několika požárů u Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Krátce před jednou hodinou odpolední vyjely první jednotky hasičů k likvidaci požáru trávy na pomezí Polské Republiky.

Kobylničky

Během posledních čtyř hodin na celém území Olomouckého kraje evidujeme již desátý požár.

K první události společně s jednotkou profesionálních hasičů stanice Jeseník vyslalo operační středisko krátce před třináctou hodinou k posile také dobrovolné hasiče Mikulovice a Zlaté Hory.

U hranic s Polskem došlo k požáru trávy od pálení klestí. Naštěstí nedošlo k většímu rozšíření a hasiči požár během chvíle lokalizovali a likvidovali.


Jen několik minut po převzetí první události spojené s požárem na Jesenicku převzala linka tísňového volání informaci o dalším požáru trávy, tentokráte na opačné straně našeho kraje.

V obci Osek nad Bečvou čtyři jednotky hasičů lokalizovaly během několika minut ohnisko na ploše 100 × 20 m. Plameny se rozšířily i do menších stromků.


Ve stejném okrese pokračuje série požáru. Na základě převzaté informace o požáru stříkacího boxu objektu strojíren vyslalo operační středisko hasičů tři jednotky.

Profesionální hasiče stanice Přerov a to osádky prvního i druhého výjezdu, doplněné o další cisternové vozidlo a drážní hasiče HZSp SŽDC, posílila i jednotka dobrovolných hasičů Města Přerov.

Ještě před příjezdem našich jednotek obsluha zařízení provedla lokalizaci pomocí několika hasících přístrojů. Jednotky hasičů dále pokračovaly v dohašení a následně důkladnou kontrolou pomocí termokamery vyloučily možná krytá ohniska.

Z prostor se po vlastním uvážení možného nebezpečí evakuovalo osmnáct osob. Závěrem hasiči provedli odvětrání objektů. Co je příčinou vzniku požáru, rovněž i výše škody je v současnosti v šetření.


Čtvrtým požárem v pořadí u kterého stále zasahuje několik jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů, řeší hasiči na Prostějovsku. Na samém konci našeho kraje obci Kobylničky nedaleko Myslejovic likvidují rozsáhlý požár trávy a lesního porostu.

Nebezpečné plameny se díky silnému větru rozšiřují nejen hrabankou ale i prohoříváním v korunách stromů. Intenzita hoření doslova likviduje pařezy vykácených stromů a prohořívá do kořenů.

Na místě je v současnosti devět jednotek profesionálních hasičů a předpoklad hasebních prací je v řádu hodin. Požár likvidují profesionální hasiči požární stanice Prostějov a to osádky prvního i druhého výjezdového vozidla.

K pomoci rovněž dorazila i jednotka hasičů z Olomouce s velkoobjemovou cisternou. Profesionální hasiče posílily jednotky z řad dobrovolných hasičů Brodek u Prostějova, Určice, Plumlov, Ptení, Němčice nad Hanou, Prostějovičky a Krumsín.

Jen samotná lokalizace požáru hasičům zabrala více jak dvě hodiny. Z pohledu zasahujících hasičů se jedná o nebezpečný požár, opravdu jen během několika sekund se požár dokázal rozšířit o desítky metrů více a doslovně zaháněl hasiče zpět do spáleniště.

Hasiči zásobování vodou řešili více způsoby. Součástí lesa je menší jezírko ve skalách kde hasiči nasadili plovoucí čerpadla a také pomocí cisteren řešili kyvadlovou dopravu z Myslejovické nádrže.

Hasiči na místě stále prolévají požářiště. Prochází místo po místě a dohašují doutnající pařezy. K požáru došlo od menšího dřevěného přístřešku a následný silný vítr rozfoukal plameny do přilehlého lesíka. Rozloha požáru bude počítána na několik hektarů.


K páté události opět požáru trávy vyslalo operační středisko ve 14:27 čtyři jednotky z řad profesionálních i dobrovolných hasičů do Dluhonic místní části Přerova k nádraží.

Hasiči zde likvidovali menší ohniska, které se vytvářely opět díky silnému větru. Po necelé hodině se hasičům podařilo požár celkově likvidovat a jednotky se vrátily zpět na své základny.


K dalšímu požáru v pořadí již šestý a opětovný scénář, požár trávy s následným zahořením i do menšího lesního porostu řešili hasiči na Konicku. V obci Štarnov nedaleko obce Přemyslovice vypalování trávy a silný vítr během chvíle před očima hříšníka rozšířilo hoření na desítky metrů.

Likvidaci požáru řešili společně s profesionální jednotkou stanice Konice také další tři jednotky z řad dobrovolníků, Přemyslovice, Nová Dědina a Konice. Dopravu vody hasiči realizovali kyvadlově z nedaleké vodní nádrže pomocí plovoucího čerpadla a následnou přepravou cisternami.

Hasiči požár během hodiny lokalizovali a záhy i likvidovali, poté provedli důkladnou kontrolu pro zamezení opětovné šíření.


Sedmá událost je z pohledu dnešních požáru nejmenší, jednotka olomouckých profesionálních hasičů vyjela k likvidaci požáru plastového kontejneru na ulici Slavonská. Požár zcela zničil plastový odpadkový koš.


Požár trávy se nevyhnul i šumperským hasičům, u rychlostní komunikace R35 v kopci lidově nazýván „ Mohelničák“ a stejný scénář v sérii již osmé události a opět pálení, které se vymklo z rukou. Ten se rozšířil na několik desítek metrů.

Hasiči provedli důkladné prolití požáru trávy a lesního porostu. Na místě celkově zasahovaly čtyři jednotky. Profesionální hasiče stanice Zábřeh posílily jednotky dobrovolných hasičů Mohelnice, Loštice a Lukavice.


Poslední dvou událost, kterou lze shrnout pod jeden zásah, řeší opět hasiči na Přerovsku. Hned několik informací o požáru trávy v obci Uhřičice se sešlo na lince tísňového volání.

Na místo operační středisko vyslalo čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů. Z řad profesionálů jednotku požární stanice Kojetín posílenou o dobrovolné hasiče Kojetín, Uhřičice a Tovačov.


I poslední zásah tedy alespoň prozatím a opět požár má obdobný průběh, silný vítr a rychlé rozšiřování plamenů, má za následek požářiště na několika desítkách metrech.

V tomto případě i se vzniklou škodou, kdy plameny přeskočily do sousední zahrady. Hasičům se po čtyřiceti minutách podařilo dostat požár pod kontrolu a stále pokračují v prolévání a dohašování menších ohnisek.

Příčina vzniku požáru a rovněž i výše škody bude upřesněna dodatečně.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet