Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru půdy domu hasiči zachraňovali ženu s dětmi

Dva zranění hasiči a vyšetřovatelem předběžně vyčíslená škoda 2 000 000,–Kč, to v úterý (20. června) v noci způsobil požár střechy a půdní vestavby bytového domu v Nové ulici v Mikulově na Břeclavsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 21:59 hodin, a protože se oheň rozšířil na celou střechu o rozměrech cca 10 × 20 metrů a půdu s půdními byty, na místě zasahovalo devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Příjezd požární techniky k požářišti v úzké ulici starší zástavby města komplikovalo velké množství zaparkovaných aut. Z hořícího půdního prostoru hasiči zachránili obyvatelku jednoho z půdních bytů se dvěma menšími dětmi. Prohořívající dřevěné schodiště domu hasiči ochladili vodním proudem a ženu s dětmi pomocí dýchacího přístroje vyvedli před dům, kde všechny tři předali zdravotníkům. Ti matku s dětmi pro podezření na nadýchání toxickými zplodinami hoření převezli do nemocnice.

Proti plamenům hasiči ze schodiště i vysokozdvižné plošiny nasadili dva vodní proudy. Požár lokalizovali ve 23:04 hodin. Při dohašování požáru bylo nutné rozebírat konstrukci střechy a likvidace byla ukončena v 0:49 hodin. Při zásahu se zranili dva hasiči. Jednomu z profesionálních hasičů padající střešní krytina prosekla rukavici a způsobila mu menší tržnou ránu na ruce, dalším zraněným byl dobrovolný hasič, který byl rovněž zasažen padajícími zbytky střechy a utrpěl pohmožděninu nártu levé nohy.

Požár silně poškodil střechu domu a jeden dvoupokojový půdní byt, další byty byly při nutném intenzívním zásahu promáčeny. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, hodnotu uchráněné části domu vyšetřovatel vyčíslil na pět milionů korun.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet