Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž vylezl na stožár a chtěl skočit, naštěstí šlo jen o cvičení

Na ochoz vysílače Českých radiokomunikací na kopci Babylon u Věteřova na Hodonínsku vylezl muž, rozhodnutý ukončit život skokem dolů. 

Vniknutí do střeženého objektu zaznamenali policisté, kteří na místo vyslali hlídku. Ta zjistila, že na věží ve výšce 28 metrů je mladý muž se sebevražednými úmysly.

Muž okolo sebe mává nožem a tvrdí, že pokud se k němu někdo přiblíží, zraní ho. Policisté přivolávají posily, k vysílači míří policejní vyjednavači, zdravotníci a také hasiči.

Tak dnes začalo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému, jehož cílem byla záchrana lidského života a společný zásah složek IZS při odvracení sebevražedného úmyslu.

Na první kontakt policejní hlídky se sebevrahem navázali vyjednavači. Těm se po trpělivém vyjednávání, při kterém se k sebevrahovi přiblížili pomocí automobilového žebříku hasičů, podařilo muže od jeho úmyslu odradit a přesvědčit ho, aby slezl dolů.

Protože muž byl po dlouhém pobytu ve výšce vysílený a silně prochladlý, z věže ho zachránili hasiči – lezci. Ti do výšky 28 metrů dopravili transportní nosítka, ve kterých muže pomocí lan a další lezecké techniky opatrně spustili dolů, kde ho předali do péče zdravotníků. Kolegům lezcům pomáhal také hasič – člen týmu posttraumatické intervenční péče.

Zásah při záchraně sebevraha na vrchu Babylon cvičili policisté z Kyjova a krajského ředitelství v Brně, zdravotníci z kyjovského pracoviště ZZS JmK, jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Kyjově a Hodoníně a dobrovolných hasičů z Kyjova a Archlebova.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet