Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení hasičů na záchranu tonoucího v Kroměříži

Dne 20. 6. 2006 se uskutečnilo v Kroměříži cvičení profesionálních hasičů. Sloužící směna „B“ si v rámci výcviku chtěla vyzkoušet záchranu tonoucího z vodní plochy v Kroměříži na Bagráku.

Cvičení bylo naplánováno jako záchrana tonoucího muže s fixací na tzv. páteřovou desku a vytažení na gumový člun. Jako bonus si hasiči vyzkoušeli také záchranu za pomoci záchranářské kostky, kterou používají plavčíci.

Hasiči si postupně vyzkoušeli manipulaci s tonoucím ve snaze najít optimální postup nejen pro záchranáře, ale i pro zachraňovaného. Součástí výcviku byl i bezpečný skok do nechráněné vody.

Po zachycení topícího se muže bylo nutné ho uložit do páteřové desky a přichytit popruhy. Po vytažení na člun byl transportován na břeh, kde mu byla poskytnuta první pomoc a hasiči si mohli vyzkoušet oživovací pokusy se zajištěním základních životních funkcí.

V těchto horkých letních dnech jsou podobná cvičení pro hasiče velmi důležitá. Simulují reálné podmínky záchrany tonoucího, které jsou zcela jiné než podmínky cvičení v jiných měsících a za jiných teplot. I při výcviku na vodní hladině v letních měsících dochází u hasičů k přehřátí organismu, rychlému vysílení, a tím i k oslabení záchranné akce. Nutností je proto týmová spolupráce hasičů.

Podobná směnová cvičení se v těchto dnech pořádají i na dalších stanicích HZS Zlínského kraje.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet