Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kůlny, přístavku a uskladněného dřeva v Chropyni

Dne 21. 6. 2006 v 16:06 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Chropyně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů podniku Technoplast Chropyně a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Chropyně.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru kůlny a přístavku s uskladněným dřevem u dvou rodinných domů .

Už při příjezdu hasičů byla celá kůlna i přístavba souseda v plamenech a část střechy kůlny se již probořila. Hasiči bleskově rozvinuli tři proudy vody a začali požár lokalizovat. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na dva blízké sousední rodinné domy a uchránit tak další majetek. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Nedaleko místa požáru se hasiči napojili na podzemní hydrant, a tak další posilující jednotky hasičů byly odvolány. Dostatek vody zajistil rychlé uhašení požáru. Likvidační a dohašovací práce na skrytých ohniscích požárů mezi uskladněným dřevem trvaly hasičům další dvě hodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Mezi sousedy a místními obyvateli se rozšířila informace, že jeden z poškozených předem vyhrožoval úmyslným založením požáru. Při provedeném výslechu o podání vysvětlení využil jeden z poškozených svého práva nevypovídat. Šetření ukázalo, že požár vznikl na jeho pozemku a z hořící kůlny se plameny rozšířily na přístavek souseda, ve kterém bylo uskladněno větší množství dřeva.

Vyšetřovatel bude dále prověřovat pravděpodobnou příčinu vzniku požáru jak z nedbalosti, tak i z úmyslného jednání. Požárem způsobená škoda nebyla u prvního poškozeného pro potřeby hasičů vyčíslena. U souseda byla škoda požárem vyčíslena na 55.000 Kč. Případ je nadále v šetření.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet