Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a Čmelák

Dne 21. června 2006 bylo uspořádáno na bánovském letišti taktické cvičení jednotek požární ochrany, kterého se zúčastnilo hasící letadlo Zlín Z-137 Agro Turbo ministerstva zemědělství.

Před 16. hodinou se na bánovské letiště sjelo několik hasičských jednotek, konkrétně domácí SDH Bánov, HZS Uherský Brod, SDH Nivnice a SDH Vlčnov, rovněž přiletělo zemědělské letadlo, tzv. Čmelák.

Účelem tohoto cvičení bylo získat znalosti potřebné pro možný zásah tohoto letounu při lesních požárech v nepřístupných oblastech Bílých Karpat.

Jednotlivé jednotky si vyzkoušely plnění nádrže letounu a všechny práce s tímto spojené. Důležitou částí bylo také seznámení se se základními bezpečnostními postupy při práci u letadla s nastartovaným motorem. Vítanou pomocí se hasičům stal výklad a názorná ukázka od mechanika letadla.

Přítomnost hasičské a letecké techniky na místním letišti, které po většinu roku slouží spíše jako zkušební dráha pro začínající řidiče, přilákala také velké množství přihlížejících, někteří z nich však svou neukázněností ohrožovali nejen práci hasičů a leteckých mechaniků, ale hlavně také své zdraví.

Na základě poznatků získaných při tomto cvičení byla např. určena místa pro doplňování cisteren, pořadí jednotek apod.


Ondřej Čubík, JSDH Bánov
Sdílet