Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nalezeného vodáka museli hasiči transportovat vlakem, zachránit se ho ale nepodařilo

Dnes ve 12:56 hodin byli hasiči voláni o pomoc při hledání ztraceného vodáka, který společně s dalšími sjížděl na raftu tanvaldskou Kamenici v exponovaném úseku Plavy – Návarov.

Na místě pátrali po vodákovi záchranáři společně s třemi jednotkami přivolaných hasičů. Zasahovaly zde 2 profesionální jednotky (z Tanvaldu a Jablonce nad Nisou), jako třetí pomáhali dobrovolní hasiči ze Zlaté Olešnice.

Hasiči se převlékli do suchých obleků a vydali se v několika skupinách po levém i pravém břehu Kamenice do místa, kde byla pohřešovaná osoba spatřena z vrtulníku. Vodák se nacházel přibližně dva kilometry po proudu na pravé straně řeky.

Celý zásah byl komplikovaný špatnou přístupností. Abychom se k vodákovi dostali, musela jedna skupina pomocí lana překonat silný proud řeky v daném místě,“ sdělil velitel družstva tanvaldských hasičů nstržm. Miroslav Novák.

Poté, co se hasiči k vodákovi dostali, poskytli muži předlékařskou péči a společně se záchranáři ho transportovali vlakem do stanice Jesenný.

Vodák byl bez známek života a hasiči zahájili okamžitě resuscitaci, ve které následně pokračoval i lékař ZZS LK, avšak bezúspěšně. Hasiči transportovali utonulého těžkým terénem na železniční trať z Návarova do Spálova, kam dorazil k tomuto účelu i drážní vůz ČD. Do doby, než se dostavil externí psycholog, poskytovali jsme ještě s jedním hasičem pozůstalým utonulého psychologickou pomoc,“ doplnil řídící důstojník plk. Ing. Petr Bartoň.

Po dobu zásahu byla omezena vlaková doprava v tomto úseku.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet