Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Olomoucku řádí vítr, padají stromy i sloupy elektrického vedení, odnesl i střechu

Již od časných ranních hodin vyjíždějí profesionální i dobrovolní hasiči k desítkám událostí spojených s likvidací následků silného větru, který průběžně zesiluje a vyvrací stromy i sloupy elektrického vedení.

V prozatím předposlední události odnesl část střechy objektu v Olomouci místní části Novosady, ulice Na Ostrově.

Nejvíce výjezdů v ranních hodinách zaznamenali hasiči na Šumpersku, jednotka dobrovolných hasičů Hanušovice tak během celého dopoledne vyjela k několika událostem při kterých odstraňovala spadené stromy na komunikace. V obci Vlaské došlo po pádu stromu také k poškození svodidel.


Několik spadených stromů odstraňovali společně s profesionální jednotkou také dobrovolní hasiči Staré Město na komunikaci mezi Chrasticemi a Hynčicemi. Na místo musela dorazit i hotovost energetiků a odpojit proud na sloupech elektrického vedení pro bezpečnost zasahujících jednotek.


Po desáté hodině vítr zesílil hlavně na Olomoucku. Profesionální jednotka hasičů ze Šternberka nejprve vyrazila k likvidaci spadených stromů do obce Bělkovice – Lašťany, společně za posílení místní dobrovolnou jednotkou a hasiči Bohuňovice. V zápětí ale musela přejíždět zpět do města Šternberk, zde menší strom spadl na bránu u rodinného domku.


Přímo ve Městě Olomouc vítr natropil také více nepříjemností pro občany. Pomocí výškové techniky hasiči v ulici Studentská odstranili uvolněné okenní dvířka na střeše. Vozidlo s výškovou technikou si jen několik minut poté vyžádal výjezd na odstranění ulomeného vršku topolu zachyceného v koruně stromu. Menší strom na komunikaci odstraňovali i dobrovolní hasiči z Bouzova.

Po šestnácté hodině v Olomouci vítr opět výrazně zesílil

V Olomouci opět vítr zesílil po šestnácté hodině. V zápětí na to z Olomoucké stanice vyrazily hned tři jednotky k různým událostem.

První výjezdové vozidlo stanice Olomouc odstranilo spadený strom na rychlostní komunikaci R35 u Olomouce. Druhý výjezd likvidoval spadlý sloup elektrického vedení na ulici Velkomoravská a do třetice technický speciál vyslalo operační středisko hasičů k pomoci po pádu střechy z objektu na Nových Sadech, ulice na Ostrově.

Střecha o rozměrech zhruba 10 × 15 m po pádu zavalila osobní vozidlo, naštěstí zde bylo zaparkováno a uvnitř nikdo nezůstal. Hasiči pomocí motorové pily provedli rozřezání střechy na části a poté za použití hydraulické ruky technického speciálu střechu nadzvednuli a vozidlo vyprostili. Vzhledem k obavám vydatného deště hasiči odkrytou střechu zaplachtovali.


Mezi technické pomoci se v Olomouci zařadila i pomoc po propadnutí vozovky pod osobní vozidlem . Ta se propadla pod předním kolem a vůz zde zůstal zaklíněn. Hasiči za použití pneumatických vaků provedli ve velmi krátké době jeho vyproštění.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
celkovy_prehled_udalosti_silny_vitr_olomoucky_kraj.pdf zobrazit online PDF 39 kB