Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kotelny a technologií lázeňského domu v Luhačovicích způsobila nedbalost při svařování

Dne 2. 4. 2012 v 09:38 hod. byli hasiči informováni o požáru kotelny léčebného domu v Luhačovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů obce Luhačovice, které posílila další jednotka dobrovolných hasičů z Pozlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v technologiích a kotelně jednoho lázeňského domu.

Požár vznikl během rekonstrukce léčebného domu, a to konkrétně při svařování technologií v prostoru kotelny. Požár také hned zpozorovali sami pracovníci firmy, kteří na první zásah proti plamenům použili nástěnný hydrant. Požár plastové izolace však během minut začal produkovat nebezpečný kouř. Ze zadýmeného prostoru museli nakonec dělníci odejít a ukončit hašení. Na místo vyjeli hasiči.

První cisterna hasičů byla na místě požáru už za čtyři minuty po výjezdu ze stanice. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřených sklepních prostor, kde začali boj s požárem. Lokalizace plamenů a celková likvidace trvala si dvacet minut. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru do dalších částí technologií kotelny a místností suterénu. Včas také hasiči vynesli mimo místo požáru celou svařovací soupravu a tlakové láhve s plyny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn, nebyla nutná ani evakuace osob.

Po příjezdu vyšetřovatel hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost pracovníků firmy při svařování. Plameny zasáhly část izolace technologií rozvodů a kotelny. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 500.000 Kč. Prvotním zásahem dělníků a následnou rychlou likvidací požáru byly uchráněny značné hodnoty majetku rehabilitačního a lázeňského domu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet