Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili ve skalách

Hasiči – letečtí záchranáři cvičili společně se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje v Adršpachu.

Ve středu 21. června 2006 proběhlo již třetí společné cvičení HZS Královéhradeckého kraje a Letecké záchranné služby Hradec Králové v oblasti Křížového vrchu v Adršpašských skalách. Výcvik byl zaměřen na transport zdravotnické posádky s vybavením k postiženému za použití vrtulníku s podvěsem a transport zraněné osoby.

Teplicko – Adršpašské skály se v období turistické sezóny stávají častým místem zásahu hasičů, Zdravotnické záchranné služby a Skalní záchranné služby. Nejčastěji se jedná o těžké úrazy v důsledku pádu z výšky. Kvůli těžko dostupnému terénu musí být v těchto případech nasazen vrtulník s leteckým a zdravotnickým záchranářem.

Devítičlenná skupina hasičů – leteckých záchranářů, dvanáct lékařů a zdravotníků Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a členové Skalní záchranné služby simulovali záchranu horolezce po pádu z výšky za podpory vrtulníku EC-135 Letecké služby Policie ČR.
Letecký záchranář byl společně se zdravotnickým záchranářem přepraven v podvěsu vrtulníku na místo pádu horolezce. Zdravotnický záchranář na místě poskytl zraněnému první pomoc a zajistil postiženého do vakuových nosítek. Kvůli těžkému zranění horolezce musel být na místo povolán i lékař, který byl na místo přepraven rovněž v podvěsu vrtulníku i s leteckým záchranářem. Zraněný horolezec byl po stabilizování zdravotního stavu a uložení do nosítek vyzvednut a společně se záchranáři přepraven v podvěsu na přístupné místo k dalšímu ošetření.

Pozornost a uznání si zaslouží piloti Letecké služby Policie ČR, kteří si museli poradit s těžkým terénem a byli závislí na přesné navigaci hasičů – leteckých záchranářů v podvěsu. Piloti museli pracovat s velkou přesností, aby zasahující záchranáře ani zachraňovanou osobu nezranili o skály, stromy a neohrozili ani sami sebe.

Spolupráce HZS Královéhradeckého kraje a ZZS KHk byla spuštěna v loňském roce po dohodě MV – Generálního ředitelství HZS ČR a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Všichni zdravotničtí záchranáři a lékaři prošli základním výcvikem s lanovou technikou, který se uskutečnil v loňském roce na Učilišti požární ochrany ve Velkém Poříčí. Záchranáři a lékaři si osvojili základní povely, signály i typy uzlů.

Foto č. 1, 3 – Michal Fanta
Ostatní foto: HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet