Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablonečtí hasiči si připomněli 10 let provozu stanice

Právě dnes 3. dubna 2012 uplynulo 10 let od zahájení provozu nové hasičské stanice profesionálů v Jablonci nad Nisou. U této příležitosti se konaly malé oslavy spojené s jízdou vybrané techniky městem a setkáním na stanici. Hasičská kolona vyjela z tamního autobusového nádraží pár minut před jedenáctou hodinou a v čele hasičského vozového parku samozřejmě nechyběl veterán – devítimístný historický vůz – Praga L z roku 1918.

Po příjezdu techniky na dvůr stanice jabloneckých hasičů následovalo přivítání hostů a také slavností přestřižení pásky k desetiletému výročí. Nůžek k přestřižení stuhy se chopil nejen ředitel ÚO Jablonec nad Nisou plk. Ing. Petr Bartoň, ale také bývalý ředitel Ing. Karel Špaček a náměstek primátora Ing. Miloš Vele.

Během zahájení byl představen i nový historický přírůstek do techniky jabloneckých hasičů, a to berlová stříkačka z roku 1820. Název jí dal tvar berle, kterou si hasič vloží pod paži a spodní část ponoří do nádoby s vodou. Pomocí páky a pístu pumpuje jednou rukou vodu, kterou druhou rukou hadicí a proudnicí usměrňuje na požářiště. Tyto jednoduché stříkačky se používaly u hasičských sborů koncem 18. a začátkem 19. století.

Po oficiální části následovaly exkurze stanice, kde si každý mohl prohlédnout zákoutí jabloneckých profesionálů včetně skvěle vybaveného výcvikového polygonu, který slouží pro ověřování fyzické a psychické připravenosti hasičů v podmínkách simulujících skutečný zásah včetně možnosti zakouření, zvukových či světelných efektů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet