Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polský nástavbář ISS Wawrzaszek má oficiální zastoupení na českém trhu

Společnost WAWRZASZEK ISS vznikla v roce 1988 a patří mezi přední výrobce požární techniky jak v Polsku, tak v Evropě. V souvislosti se založením oficiálního českého zastoupení – společnosti WISS CZECH, s.r.o. – jsme navštívili jejich montážní závod přímo v Polsku, ve městě Bielsko-Biala.

Společnost WAWRZASZEK ISS v současné době zaměstnává přes 420 osob. Výroba a kompletace nástaveb probíhá ve dvou výrobních závodech v Polsku. Je již obecně známou skutečností, že také produkuje vlastní velmi odolná bronzová čerpadla Ruberg ve švédském Immelnu.

Novinkou, se kterou jsme Vás již seznámili, je skutečnost, že se společnost WAWRZASZEK ISS stala majitelem výrobce nejen hasičských vysokozdvižných plošin – firmy Bumar z Koszalinu.

Společnost WAWRZASZEK vstoupila na „hasičský“ trh v roce 1992. Od té doby vyrobila již více než 3.500 kusů hasičské techniky – za posledních deset let ne méně než 250 ročně.

Dnes již neexistuje hasičský speciál, který by neměla ve své produkci. Od kontejnerů, kontejnerových nosičů nástaveb, dopravních automobilů, CAS všech kategorií, technických automobilů různých zaměření až po letištní speciály. K produkci jsou použity vhodné podvozky všech evropských výrobců.

Je to již hodně dlouho od okamžiku, kdy výrobci podvozků umožnili prostřednictvím sběrnice CAN ovládat jeho funkce. To byl impuls, který přiměl i společnost WAWRZASZEK ISS vyvinout a stále zdokonalovat své CAN – BUS elektronické ovládání nástavby a například i proces přiměšování pěnidla. Tyto systémy se v různých úrovních dodávají ve všech dnes dodávaných vozidlech. +

Společnost WAWRZASZEK ISS je ale nejvíce hrdá na svou produkci kompozitových nástaveb a nádrží. Jak jsme se měli možnost přesvědčit v montážním závodě, umí z kompozitu vyrobit prakticky vše, co si zákazník určí a jak s nadsázkou říkají – „Vy tady již možná nebudete, ale naše kompozitová nástavba nebo nádrž bude sloužit dále".

V roce 2000 společnost WAWRZASZEK ISS skrze externí zastoupení v České republice započala dodávat techniku i na český trh. Tím zahájila svůj export a v dnešní době vyváží přibližně 60% své produkce do dalších 26 zemí světa.

V letošním roce – a zase v ČR – vznikla první dceřiná společnost jako oficiální zastoupení společnosti WAWRZASZEK ISS s názvem WISS CZECH, s.r.o.

WISS CZECH, s.r.o. bude na našem trhu zastupovat WAWRZASZEK ISS ve veřejných zakázkách, zajišťovat poskytování servisních služeb a dodávat náhradní díly na již používaná vozidla.

Z rozhovoru s p. Luďkem Štěpáníkem – jednatelem společnosti WISS CZECH, s.r.o. – vyplynulo, že by velmi uvítal, aby všechny hasičské sbory, jež vlastní techniku vyrobenou společností WAWRZASZEK ISS, ať již byla v minulosti dodána na přímo, nebo prostřednictvím některého bývalého subdealera, s tímto zastoupením navázaly kontakt na mailu ls.wiss@seznam.cz.

Co říci závěrem? Český trh je náročný i specifický. Doufáme, že společnost WISS CZECH, s.r.o. přispěje ke zvýšení konkurence a tím i kvality dodávané hasičské techniky. Námi shlédnuté zázemí společnosti tomu dává velké předpoklady.

Sdílet