Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči hledají muže v rozvodněné řece, policisté ověřují relevantnost oznámení

Dne 4. dubna 2012 ve 20:27 hod. byli hasiči požádáni policií o pomoc při záchraně osoby z rozvodněného toku řeky u Velkých Karlovic na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma vozy, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Karolinky. Po příjezdu na místo bylo zahájeno pátrání po osobě ve vodě. Hladina vody ve Vsetínské Bečvě je zvednuta z pokračujícího jarního tání.

Policisté požádali hasiče o pomoc v situaci, kdy měli informaci o muži v rozvodněném toku, který volal o pomoc. Z hasičů jako první dorazila k místu události jednotka dobrovolných hasičů z Karolinky, následována profesionály ze Vsetína. Hledaná osoba nebyla na hladině, a proto bylo okamžitě zahájeno pátrání po březích toku.

Velitel zásahu nechal hasiče rozmístit po toku Vsetínské Bečvy od Velkých Karlovic po obec Karolinka. K hasičům a policistům se přidali do pátrací akce také členové přivolané zdravotnické záchranné služby.

21:15

Policie začala prověřovat oznamovatele události s cílem zjistit relevantnost oznámení a skutečnost události. Hasiči nadále pokračují v pátrání po obou březích toku, není možné zatím nic podcenit.

Přímá akce ve vodě zatím není možná, a to vzhledem ke zvednuté hladině řeky.

21:44

Po dohodě s policií ukončil velitel zásahu pátrací akci u řeky. Údajnou osobu se nepodařilo najít.


Pro jednotku profesionálních hasičů ze Vsetína je to dnes již druhý zásah u Vsetínské Bečvy. Ve 13:57 hod. vyjížděli hasiči na pomoc při vytažení dětského kočárku z řeky ve Vsetíně.

Matka nechala odstavený kočárek u toku, přičemž si hrála s malým dítětem na břehu. Pravděpodobně vítr způsobil pád kočárku do vody. Proud ho odnášel společně s doklady matky. V zoufalé situaci požádala o pomoc hasiče. Jednotka byla na místě do jedné minuty po výjezdu z nedaleké stanice.

Kočárek se v rozvodněném toku zachytil nedaleko jezu a hasiči ho bleskově vytáhli. Byly tak zachráněny především osobní doklady a další věci, včetně kočárku.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet