Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nissan vjel na chodník, srazil chodce a naboural do zdi, řidiče museli vyprostit

Profesionální hasiči z Havířova (okres Karviná) zasahovali ve středu 4. 4. 2012 odpoledne a pak i večer na zdejší Hlavní třídě u nehody osobního automobilu Nissan Juke, který předtím vjel na chodník, střetl se s chodcem a skončil ve zdi obytného domu.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve středu po 16. hodině. Na místo vyjela dvě vozidla Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Havířov.

Řidič (60) Nissanu Juko jel po Hlavní třídě k ulici Dělnické. Z nezjištěných příčin sjel s vozidlem vpravo mimo silnici, vjel na chodník a přední částí vozidla narazil do stromu. Poté narazil do kovového hydrantu a následně srazil chodce (43).

Řidič vozidla utrpěl těžká zranění. Zranění chodce lékaři po vyšetření označili jako lehká zranění. U řidiče zkouška na přítomnost alkoholu v těle byla provedena odběrem krve. Jeho zdravotní stav dechovou zkoušku neumožnil.

U chodce dechová zkouška byla pozitivní, hodnota byla 1,23 promile v dechu. Škoda na vozidle je předběžně vyčíslena na 200 000 Kč, škoda na kovovém ohrazení stromu přibližně 3 000 Kč, na hydrantu 5 000 Kč a na zdi domu 10 000 Kč.

V dalším šetření a zejména upřesnění děje události budou policisté pokračovat v následujících dnech. Oba účastníci ještě nebyli vyslechnuti. V případě řidiče výslech proběhne, až to jeho zdravotní stav dovolí. V případě chodce až po vystřízlivění.

por. Mgr. Zlatuše Viačková

Zraněný chodec byl již v péči rychlé záchranné služby (RZS). Starší řidič osobního vozidla zůstal zaklíněný v havarovaném autě. Hasičům se jej – ve spolupráci se zdravotníky – povedlo opatrně vyprostit bez použití hydraulického nářadí.

Hasiči také zabezpečili vozidlo před požárem a na menší únik provozních kapalin použili sorbent. Po došetření nehody Policií ČR ještě přijeli večer místo nehody uklidit.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet